BLADGRÖNSAKER

Bladgrönsaker – köksträdgårdens gröna kraftpaket

Välkommen till menypunkten där det alltid spirar friskt! Här hittar du allt från spenat som växer snabbare än du hinner koka äggen, till rucola med precis lagom pepprighet för att ge vilken sallad som helst lite attityd.

Mangold bjuder på färger som skapar rena festivalstämningen i köksträdgården, vattenkrasse sprider sin friska, krispiga energi, och radicchio står för den stilfulla bitterheten som gör italienska kockar lyckliga.

Och så basilika – den doftande grundpelaren i både pesto, tomatsallader och allt som handlar om sommar, sol och skörd.

Här är kategorin där bladen växer tätt, skördas ofta och smakar otroligt mycket mer än de ser ut att göra. Det är lättodlat, snabbt, gott och helt omöjligt att tröttna på.

Kort sagt: bladgrönsaker är köket på rot – redo att klippas, blandas, fräsas eller pestas precis när du känner för det.

DILL (ANETO)

DBA 7/1


Om basilikan är Medelhavets diva så är dillen vår nordiska gudinna. Den står där i köksträdgården, tunn och sirlig som en sommarvind men med en doft som får hela köket att vakna till liv.

 

SEK 39,00

Visa produkten

Spenat ANDHALÙ

VXO 127/19


Andhalù r en italiensk sommarsort från Franchi  –  för dig som vill odla spenat även när värmen kommer.

SEK 35,00

Visa produkten

Spenat America - ekologiska fröer

BIOB 127/18


Älskad spenatsort som fått sitt namn America eftersom det var fröer till denna sort man stoppade med sig i byxfickorna för att kunna odla i det nya landet. Ekologiska fröer!

 

 

 

 

 

SEK 39,00

Visa produkten
Snart på lager!
Radicchio rossa di Treviso tardiva

Radicchio rossa di Treviso tardiva

DBOS 40/60


Typiska italienska höst- och vintergrönsaker är olika sorters cikoria eller radicchio som de också heter ser man typiskt på de italienska grönsaksmarknaderna från november och hela vintern.

SEK 45,00

Visa produkten
Snart på lager!
Cima di rapa Quarantina

Cima di rapa Quarantina

VXO 41/2


Om du har varit i de södra delarna av Italien har du säkert sett Cime di rapa på någon grönsaksmarknad och du har kanske till och med ätit Apuliens världsberömda rätt orechiette con cime di rapa på någon restaurang.

SEK 39,00

Visa produkten
Snart på lager!
Spenat VIROFLAY

Spenat VIROFLAY

VXO 127/3


Viroflay - den franska spenatsorten som förenar köksträdgård och gastronomi, hov och marknad.

 

 

SEK 35,00

Visa produkten

Basilika THAI SIAM

GLBA13/9


Thai Siam-basilika, även känd som thailändsk, är en oumbärlig krydda i det sydostasiatiska köket. Den känns igen på sina smala gröna blad, purpurlila stjälkar och violetta blomspiror – lika vacker i odlingslådan som i grytan.

SEK 39,00

Visa produkten
Snart på lager!
PERSILJA COMUNE

PERSILJA COMUNE


Sorten Comune är en av de mest odlade persiljesorterna i Italien och har funnits med i den italienska matkulturen i århundraden.

SEK 45,00

Visa produkten

Jag har alltid haft en svaghet för bladgrönsaker. De är så otroligt tacksamma – man stoppar ner några frön, hinner knappt vända ryggen till, och plötsligt har man en hel skål full av något grönt som smakar som om det kommit direkt från en fransk trädgårdsmarknad.

Spenat och rucola är som gamla pålitliga vänner: alltid redo. Mangolden gör entré med färger som om den planerar en fest. Radicchio, däremot, är den där sorten som behöver lite tid, men när den väl kommer – då kommer den med stil.

Vattenkrasse i köksfönstret, basilika på altanen… och så plötsligt har man grönt till precis allt. Det är nästan för enkelt. Nästan.

Odlingsanvisningar för bladgrönsaker

(Spenat, mangold, vattenkrasse, radicchio, rucola, basilika)

Såtid

  • Inomhus: mars–april för basilika och radicchio.

  • Direktsådd: april–september för de flesta bladgrönsaker.

  • Vattenkrasse: året runt inomhus, i jord eller vatten.

Sådjup

  • 0,5–1 cm för alla bladgrönsaker.

  • Basilika: så ytligt – fröna vill ha ljus för att gro.

Plantavstånd

  • Spenat: 5–8 cm

  • Rucola: 2–3 cm (eller bredså)

  • Mangold: 20–25 cm

  • Radicchio: 25–30 cm

  • Basilika: 20 cm mellan plantor

  • Vattenkrasse: ingen regel – låt växa tätt

Jord & läge

  • De flesta bladgrönsaker trivs i mullrik, lätt fuktig jord och halvskugga till sol.

  • Basilika vill ha värme och skyddat läge.

  • Radicchio utvecklar bäst färg i svalare temperaturer.

Vattning

  • Håll jorden jämnt fuktig.

  • Basilika ogillar att torka ut helt.

  • Vattenkrasse vill stå mycket fuktigt.

Skördetips

  • Skörda ofta – det stimulerar ny tillväxt.

  • Plocka ytterbladen först, så fortsätter plantan producera.

  • Rucola och spenat blir mildare i svalare väder och pepprigare/bitter när det är varmt.

Extra tips för riktigt fina blad

  • Så lite men ofta – perfekt “cut-and-come-again”-grönska.

  • Gallra basilikan tidigt så stjälkarna inte blir rangliga.

  • Mangoldens stjälkar kan skördas separat och tillagas som sparris.

  • Radicchio blir fastare och vackrare om den får mogna i slutet av sommaren eller tidig höst.