DILL (ANETO)
DBA 7/1
Om basilikan är Medelhavets diva så är dillen vår nordiska gudinna. Den står där i köksträdgården, tunn och sirlig som en sommarvind men med en doft som får hela köket att vakna till liv.
SEK 39,00
Välkommen till menypunkten där det alltid spirar friskt! Här hittar du allt från spenat som växer snabbare än du hinner koka äggen, till rucola med precis lagom pepprighet för att ge vilken sallad som helst lite attityd.
Mangold bjuder på färger som skapar rena festivalstämningen i köksträdgården, vattenkrasse sprider sin friska, krispiga energi, och radicchio står för den stilfulla bitterheten som gör italienska kockar lyckliga.
Och så basilika – den doftande grundpelaren i både pesto, tomatsallader och allt som handlar om sommar, sol och skörd.
Här är kategorin där bladen växer tätt, skördas ofta och smakar otroligt mycket mer än de ser ut att göra. Det är lättodlat, snabbt, gott och helt omöjligt att tröttna på.
Kort sagt: bladgrönsaker är köket på rot – redo att klippas, blandas, fräsas eller pestas precis när du känner för det.
DBA 7/1
Om basilikan är Medelhavets diva så är dillen vår nordiska gudinna. Den står där i köksträdgården, tunn och sirlig som en sommarvind men med en doft som får hela köket att vakna till liv.
SEK 39,00
BIOB 108/2
Världens godaste och bästa slätbladiga persilja! Vår italienska jättepersilja - ekologiska fröer. OBS! JÄTTEFÖRPACKNING, 5000 fröer
SEK 45,00
VXO 127/19
Andhalù r en italiensk sommarsort från Franchi – för dig som vill odla spenat även när värmen kommer.
SEK 35,00
BIOB 127/18
Älskad spenatsort som fått sitt namn America eftersom det var fröer till denna sort man stoppade med sig i byxfickorna för att kunna odla i det nya landet. Ekologiska fröer!
SEK 39,00
GLOF 46/2
Vattenkrasse är en mycket användbar kryddväxt som är full av viktiga vitaminer och mineraler.
SEK 45,00
BIOB 127/9
Ekologiskt odlat frö. Vinterspenat med stora rustika blad. Mycket köldtålig spenat med fantastisk smak!
SEK 35,00
VXO 127/9
Spenat Vintergigant - Gigante d'Inverno. Perfekt för höst- och vinterskörd.
SEK 35,00
CA15
En fröbox för dig som vill odla som en gourmand, även om du bara har ett balkongräcke brett som en baguette. Alla sorter växer snabbt, kan klippas och komma igen – nästan som om de hade egen vilja.
SEK 219,00
DBOS 115/4
Olivblasrucola! En rucola selvatica som har blad som ett olivträd. Stark och pepprig smak!
SEK 35,00
SEMI030M
Bietina di Sarno – En mangold med djupa rötter i Kampaniens jord
SEK 39,00
DBOS 40/60
Typiska italienska höst- och vintergrönsaker är olika sorters cikoria eller radicchio som de också heter ser man typiskt på de italienska grönsaksmarknaderna från november och hela vintern.
SEK 45,00
VXO 14/1
Odla Erbette – en klassisk italiensk bladgrönsak med mjuka, smakrika blad. Perfekt för sallad, paj, wok eller gratäng, direkt från trädgården.
SEK 28,00
VXO 13/2
Den klassiska basilikasorten och den som används i pesto. Basilika Italiano classico.
SEK 39,00
VXO 41/2
Om du har varit i de södra delarna av Italien har du säkert sett Cime di rapa på någon grönsaksmarknad och du har kanske till och med ätit Apuliens världsberömda rätt orechiette con cime di rapa på någon restaurang.
SEK 39,00
VXO 40/5
Variegata di Castelfranco – den milda italienska vinterrosen med ljusa, krispiga blad och vinröda stänk. Elegant nog för finrum, rustik nog för bistron – och så god att den till och med hamnar i desserter.
SEK 45,00
VXO 127/3
Viroflay - den franska spenatsorten som förenar köksträdgård och gastronomi, hov och marknad.
SEK 35,00
GLOP40/87
Rosa cikoria, i Italien känd som radicchio La rosa del Veneto är en cicoria med lösa blad och bildar inget kompakt huvud.
SEK 79,00
DBOS 40/53
En specialradicchio från det prisbelönta "Mercurio line". Annorlunda och fantastisk radicchio. Kompakta huvuden. Bäst för höstodling. Behöver kyla för att få sin fina färg. 95-100 dagar från direktsådd.
SEK 45,00
DBOS 40/91
Sen vacker rosa radicchio som ska sås från juli. Huvuden är formade som en vacker ros.
SEK 49,00
DBO 93/17
Spännande mix av våra mest kända orientaliska sallatssorter. Mizuna, Pak choy och Tatsoi. 8 gram ca. 6000 fröer.
SEK 45,00
VXO 79/76
Tänk så många vackra sallatssorter man hade missat om man inte haft möjlighet att odla? Som denna, rouge Grenobloise från Grenoble i Frankrike.
SEK 40,00
GLBA13/9
Thai Siam-basilika, även känd som thailändsk, är en oumbärlig krydda i det sydostasiatiska köket. Den känns igen på sina smala gröna blad, purpurlila stjälkar och violetta blomspiror – lika vacker i odlingslådan som i grytan.
SEK 39,00
SEMI031M
Traditionell mangold från Bari i Apulien. Kultursort från södra Italien.
SEK 39,00
Sorten Comune är en av de mest odlade persiljesorterna i Italien och har funnits med i den italienska matkulturen i århundraden.
SEK 45,00
ESVI127/13
Spenat blev populär i Europa tack vare Katarina av Medici, som älskade grönsaken och tog med sig den till Frankrike när hon gifte sig med kung Henrik II.
SEK 35,00
VXO 14/16
Mangold Agila – vacker i trädgården, mångsidig i köket och näringsrik i varje tugga.
SEK 35,00
GLBA 13/15
Basilikamix – alla basilikasorter du någonsin drömt om i en och samma fröpåse!
SEK 39,00
SEMI
Fröer till en annorlunda och ändå så typisk italiensk sallat som vi varmt rekommenderar. En klassiker som varit med i vårt sortiment från början.
SEK 39,00
BIOB 115/1
Ca 5000 fröer. Det är ca 3000 fler fröer än hos andra fröfirmor som erbjuder ekologiska fröer. Brukar räknas som en salladsört.
SEK 39,00
VXO 108/2
Italiensk jättepersilja från Napoli. Den klassiska persiljan i italiensk matlagning.
Ca 6000 st fröer per förpackning.
SEK 35,00
Jag har alltid haft en svaghet för bladgrönsaker. De är så otroligt tacksamma – man stoppar ner några frön, hinner knappt vända ryggen till, och plötsligt har man en hel skål full av något grönt som smakar som om det kommit direkt från en fransk trädgårdsmarknad.
Spenat och rucola är som gamla pålitliga vänner: alltid redo. Mangolden gör entré med färger som om den planerar en fest. Radicchio, däremot, är den där sorten som behöver lite tid, men när den väl kommer – då kommer den med stil.
Vattenkrasse i köksfönstret, basilika på altanen… och så plötsligt har man grönt till precis allt. Det är nästan för enkelt. Nästan.
(Spenat, mangold, vattenkrasse, radicchio, rucola, basilika)
Inomhus: mars–april för basilika och radicchio.
Direktsådd: april–september för de flesta bladgrönsaker.
Vattenkrasse: året runt inomhus, i jord eller vatten.
0,5–1 cm för alla bladgrönsaker.
Basilika: så ytligt – fröna vill ha ljus för att gro.
Spenat: 5–8 cm
Rucola: 2–3 cm (eller bredså)
Mangold: 20–25 cm
Radicchio: 25–30 cm
Basilika: 20 cm mellan plantor
Vattenkrasse: ingen regel – låt växa tätt
De flesta bladgrönsaker trivs i mullrik, lätt fuktig jord och halvskugga till sol.
Basilika vill ha värme och skyddat läge.
Radicchio utvecklar bäst färg i svalare temperaturer.
Håll jorden jämnt fuktig.
Basilika ogillar att torka ut helt.
Vattenkrasse vill stå mycket fuktigt.
Skörda ofta – det stimulerar ny tillväxt.
Plocka ytterbladen först, så fortsätter plantan producera.
Rucola och spenat blir mildare i svalare väder och pepprigare/bitter när det är varmt.
Så lite men ofta – perfekt “cut-and-come-again”-grönska.
Gallra basilikan tidigt så stjälkarna inte blir rangliga.
Mangoldens stjälkar kan skördas separat och tillagas som sparris.
Radicchio blir fastare och vackrare om den får mogna i slutet av sommaren eller tidig höst.