LÖKVÄXTER

 

"Life is like an onion: you peel it off one layer at a time, and sometimes you weep." - Carl Sandburg

Lök med det latinska namnet Allium cepa ingår i familjen Alliaceae och Allieae-stammen. Släktet Allium sägs omfatta mer än 700 kända sorter. Löken idag är en av de mest odlade växterna i hela världen och med dess olika färger, former och smaker har de en given plats i våra köksträdgårdar. 

Allium Cepa L. och Allium porrum

Italien:

Kopparfärgade, vita eller röda. Kokta eller råa. Lök är basen i all matlagning, inte minst i det italienska köket. Löksorterna i Italien är liksom zucchini mycket regionala och vi har lök från Genova, Milano, Parma, Savona och Bergamo, Franchis hemstad.

Purjolök (Allium porrum)

Purjolök ingår i lökfamiljen och den har en fin och mild smak. Det finns 2 olika typer purjo. Sommarpurjolök och vinterpurjolök. Skillnaden mellan dem (hörs också på namnen) är att vinterpurjlöken utvecklas sent och tål frost. Medan sommarmoroten ska skördas tidigare och tål inte lägre temperaturer.

 

Sådd

Lök behöver en lös och näringsrik jord för att trivas. Sådjupet ska vara ca 1,5 cm. Tunna ut de sorter med stora lökar till ca 8-10 cm, vårlök till endast 3-4 cm. Lök går utmärkt att förkultivera. Förkultivera lök från februari-mars i pluggbrätte eller liknande. Låt odlingen stå varmt, cirka 20-25 grader. När lökplantorna grott och kommit upp en bit ska de däremot flyttas till en ljus och sval plats innan utplantering.

 

Kommentar

Att odla sin egen lök från frö är hur enkelt som helst och det finns så många kulinariska löksorter att prova i sin egen köksträdgård. I år har vi nya spännande sorter i vårt löksortiment!


 

 

 

preload spinner

Kopparfärgade, vita eller röda. kokta eller råa. Lök är bas i all matlagning, inte minst i det italienska köket, och i vårt sortiment finns många lokala och regionala löksorter att välja mellan.