CHILI- OCH PAPRIKA

Chili kommer ursprungligen från Sydamerika och är en planta som växer i varma klimat. Till Europa kom chilin tack Christopher Columbus. Vår peperoncino (Capscicum annuum L.) är en liten planta som blir buskig och mellan 20-80 cm hög.

Paprika- och chiliplantor är faktiskt fleråriga och därför kan du prova att övervintra din plantor. Andra året ger de en rikare skörd än första året.

Både paprika och chili tar lång tid på sig att utvecklas och man kan därför starta tidigt inomhus. Men inte för tidigt. Från februari i små krukor med bra ekologisk såjord och man kan så nytt fram till maj. Sådjupet ska vara ca 1 cm.

Paprika och chili har väldigt höga krav på hög temperatur i jorden för att gro, minst 20-25 grader. Om det är för kallt för sådderna kommer fröerna att ruttna och de kommer inte att gro. 

Använd blomsterspruta till din sådder.

Vanlig vattenkanna kan göra att fröer "ramlar" långt ner i jorden och vi rekommenderar alltid att vattna sådder med blomsterspruta.

Plantorna ska sedan omplanteras i större krukor och man ska faktiskt omplantera ett par gånger under växtperioden om man har möjlighet. Efter omplantering ska paprikaplantorna ha sol och värme och näring. Innan utplantering ska temperaturen vara minst 15-20 grader. Alla frukter blir först gröna. 

Tips! Ta bort första frukten som kommer på varje planta så stimuleras produktionen av frukterna. På plantor med stora frukter, ca 8 cm, är det viktigt att man tar bort de första 6-7 blommorna. Det är nämligen viktigt att bladverket blir stort och frodigt för bättre utveckling av många frukter. Vi vill inte ha en tanig planta med 1 frukt på! 

Om det behövs ta även bort alla frukter tills plantan har blivit frodig och fin. 

Flytta ut chiliplantorna i växthuset från mitten av maj (beroende såklart på vädret/värmen). Ska du ha krukor på terrassen eller balkongen vänta tills juni. Chiliplantor är mycket dekorativa för en kulinarisk och matig uteplats under de varma sommarmånaderna. 

Kom ihåg att det är viktigt att chiliplantorna har en varm men inte överhet odlingsplats. Det ska vara ljust och torrt och ingen skugga från andra plantor. Då trivs plantorna som bäst!

preload spinner

Chili heter Peperoncino på italienska och våra sorter är alltifrån poco piccante (lite starka) till molto piccante (mycket starka). Paprika heter peperone på italienska och är lite mildare.