CHILI- OCH PAPRIKA

Chili kommer ursprungligen från Sydamerika och är en planta som växer i varma klimat. Till Europa kom chilin tack Christopher Columbus. Vår peperoncino (Capscicum annuum L.) är en liten planta som blir buskig och mellan 20-80 cm hög.

Paprika- och chiliplantor är faktiskt fleråriga och därför kan du prova att övervintra din plantor. Andra året ger de en rikare skörd än första året.

Både paprika och chili tar lång tid på sig att utvecklas och man kan därför starta tidigt inomhus. Men inte för tidigt. Från februari i små krukor med bra ekologisk såjord och man kan så nytt fram till maj. Sådjupet ska vara ca 1 cm.

Paprika och chili har väldigt höga krav på hög temperatur i jorden för att gro, minst 20-25 grader. Om det är för kallt för sådderna kommer fröerna att ruttna och de kommer inte att gro. 

Använd blomsterspruta till din sådder.

Vanlig vattenkanna kan göra att fröer "ramlar" långt ner i jorden och vi rekommenderar alltid att vattna sådder med blomsterspruta.

Plantorna ska sedan omplanteras i större krukor och man ska faktiskt omplantera ett par gånger under växtperioden om man har möjlighet. Efter omplantering ska paprikaplantorna ha sol och värme och näring. Innan utplantering ska temperaturen vara minst 15-20 grader. Alla frukter blir först gröna. 

 

Tips! Ta bort första frukten som kommer på varje planta så stimuleras produktionen av frukterna. Om det behövs ta även bort alla frukter tills plantan har blivit frodig och fin. 

 

preload spinner

Chili heter Peperoncino på italienska och våra sorter är alltifrån poco piccante (lite starka) till molto piccante (mycket starka). Paprika heter peperone på italienska och är lite mildare.