FRUKT & BÄR

Meloner och vattenmeloner

Inget smakar så gott som hemodlade meloner och går inte att jämföra med dem man köper i butikerna. Våra melonsorter är mestadels kultursorter och våra vattenmeloner inkluderar vissa sorter som är utvecklade i USA.

Odling: Meloner ska odlas på en varm och solig plats med lös, väldränerad och bördig jord. Lägg lite kompost eller annan gödsel i planteringshålen vid utplantering. Starta inte för tidigt med sådden utan vänta tills slutet mars/april till maj. Meloner och vattenmeloner är verkliga värmeälskare och ska helst odlas i tunnel eller växthus men kan även odlas på varmaste platsen i köksträdgården.

Sådjup: ca 1,5-2 cm.

Vattning. Se till odlingen inte torkar ut. God jordfuktighet är avgörande när växterna etableras och särskilt när växterna börjar blomma och sätta frukt. Gamla melonsorter är mottagliga för svampsjukdomar, så droppbevattning rekommenderas snarare än huvudvattning.

Sjukdomar och skadedjur. Insektsnät är bra som skydd mot sjukdomar. Men meloner kräver pollinering av bin för att sätta frukt, så de måste tas bort så snart växterna börjar blomma.

preload spinner

Här hittar du fröer till jordgubbar, smultron, melon och andra frukter.