ZUCCHINI & PUMPA

I Italien älskar man sin zucchini, och den tillhör en av de viktigaste grönsaker man odlar om man har en köksträdgård – en orto. Om man jämför zucchini på en grönsaksmarknad i Italien med zucchini i en grönsaksdisk i Sverige är det knappt man tror att det är samma grönsak.

I Sverige är zucchini oftast lite undangömt (även under säsong), lite bortglömd i ett hörn medan zucchini har en central plats på en marknad i Italien - snyggt presenterade och ofta med de vackra lejongula blommorna kvar.

I Italien är det späd zucchini som gäller, oftast endast 10-15 cm långa. När de är små och späda har zucchini inga eller väldigt få frön och det är då de smakar som allra bäst med en krämig konsistens och nötaktig smak. Det är därför det är så gastronomiskt att odla sin egen zucchini. Att ha möjlighet att skörda och njuta av späd zucchini när den smakar som allra bäst. Och det finns en mängd olika italienska sorter att välja mellan.

I vårt pumpasortiment finns det många lokala italienska sorter att välja mellan. 

Förkultivera gärna pumpa i små såkrukor eller pluggbrätte med utplantering då plantorna har 4 blad. Risken för nattfrost måste vara över. I våra odlingar i Skåne brukar vi även direktså när det har blivit tillräckligt varmt, mitten/slutet maj. 

Till skillnad från zucchini som ska skördas små och späda ska pumpor skördas när de har nått sin fulla storlek och fått sin rätta färg. 

Såperiod i slutet av maj/början av juni. Det ska vara varmt och jorden uppvärmd.

Sådjup: 2 cm och placera fröet med spetsen nedåt. Plantavstånd: ca 80-100 cm. Det ska vara mycket plats mellan plantorna.

Ett tips! Pumpa är väldigt svåra att dela. Kasta dom på marken (obs ej köksgolvet) så delar den sig och den blir lätt att arbeta med.

Plantstorlek

De flesta heirloomsorter är stora, spretiga plantor. Om du har lite plats prova en buskig sort som Nero di Milano, Custard White eller Novodiamant.

Fruktform

De flesta zucchinisorter är långa och smala, perfekt att skiva till grillen ex. Några är runda som en baseboll, Tondo di Nizza eller Piacenza. 

Skalets form

Om du gillar släta frukter prova Genovese. Om du vill ha dom räfflade som i Rom, prova Romanesco eller Costata Romanesco vilket är samma sort. Costata betyder räfflad på italienska. Om du vill ha något mitt emellan prova Striato d'talia eller Verde d'Italia.

Zucchiniblommor

Vi har sorter som producerar massor av blommor. En sort som både ger många blommor och goda frukter är Lunga Fiorentino.
 

Om du lätt får angrepp på dina plantor, prova odla zucchetta (Cucurbita moschata) som är mer resistenta mot angrepp. Tromba d'Albenga (Trombocino) eller Rugosa Friulana. Skördas dessa små och späda har de samma smak och textur som zucchini.
 

SNABBTIPS

Temperatur 15-25 grader

Grotid direktsådd friland: 7-10 dagar. Inomhus/tunnelväxthus: 6-8 dagar.

Sådjup: ca. 2-3 cm

Skörd: Ca. 60-70 dagar efter sådd.

 

preload spinner

Våra förpackningar innehåller massor av fröer. Jämför frökvantiterna!