SYDITALIENS VINTERTOMATER HAR BLIVIT SYMBOLER FÖR HÅLLBAR LIVSSTIL OCH SJÄLVHUSHÅLLNING

 

PRESSMEDDELANDE

Skivarp mars 2020

 

SYDITALIENS VINTERTOMATER HAR BLIVIT SYMBOLER FÖR HÅLLBAR LIVSSTIL OCH SJÄLVHUSHÅLLNING

Våren är här och frösäsongen har varit igång i ett par månader men redan nu är det tydligt vad årets stora odlingstrend är – alla vill odla Syditaliens piennolo- och vintertomater!

”Vi har haft Italiens hållbara tomatsorter i vårt sortiment i många år, men i år har försäljningen och intresset för våra syditalienska tomatsorter verkligen exploderat”, berättar Anna Åkerman Denker, innehavare av Gourmetgarage Fröer & Köksträdgård. ”Vi vet att odlare och konsumenter söker en hållbar livsstil och att de gärna vill kunna vara så självhushållande som möjligt med grönsaker från sina egna odlingar.”

Att kunna njuta av egenodlade tomater året runt är det ultimativa när det gäller självhushållning, och det som kännetecknar de Syditalienska tomatsorterna är deras långa hållbarhet.

”Vår Ponderosa är nog den mest hållbara sorten vi har i vårt frösortiment”, fortsätter Anna. ”Vi har till och med halverade Ponderosa som är fräscha som nyponrosor i mitten av maj, året efter skörd. Tomaterna har alltså klarat sig helt utan skavanker i 8 månader efter skörd.”

 

Vad är piennolo- och vintertomater?

Piennolo- och vintertomater är syditaliens hållbara tomatsorter som man traditionellt hänger upp klasvis på ett tjock vegetabiliskt snöre som sedan knyts ihop till en stor ring så att formen blir en enda stor tomatklase. Det är denna tomatklase som man i Kampanien kallas piennolo. En klassisk piennolo väger typiskt ca 5 kg. Klasarna hängs därefter upp på krokar eller liknande så att de inte är i kontakt med marken och förvaras på en sval och luftig plats. Det tjocka skalet och det faktum att dessa tomater inte innehåller så mycket vätska gör att de kan lagras mycket länge - några sorter faktiskt så länge som till nästföljande vår. Om det lagras och hängs upp på rätt sätt det vill säga.

”-När jag startade Gourmetgarage för 15 år sedan var en av våra italienska första hållbara tomatsorter Principe Borghese, berättar Anna. De kallas för evighetstomater eller pomodori da appendere (tomater att hänga upp). Att hänga uppe hela plantor och hänga upp och ner mot slutet av sommaren är en tradition som fanns redan på mitten av 1800-talet och den enklaste metoden att konservera tomaterna. Detta konserveringssätt gjordes långt innan man började experimentera med andra konserveringsmetoder som finns än idag. Senare började man med att konservera tomater tomatkvist för tomatkvist istället och i Kampanien och Apulien hittar man det mest fantastiska tomatklasar, rena konstverk.”  

 

Olika sorter att välja mellan

Tomat Principe Borghese har funnits i sortimentet hos Gourmetgarage sedan starten för 15 år sedan och kontinuerligt har sortimentet utökats till idag 8 olika sorter som ex Regina, Grappoli d’inverno, Ponderosa, Vesuvio giallo och Principe Borghese och de är alla sorter typiska för Syditaliens tomatkultur.  Principe Borghese är den äldsta sorten av dem alla och har i motsats till många andra fröfirmors Principe Borghese en liten avlång spets i ena änden. Något som karakteriserar äkta piennolotomater.

Vad ska man då tänka på?

De hållbara sorterna efter de har konserverats i flera månader passar bäst till matlagning och inget man använder i sallader. De fungerar bäst i matlagningen och tomatsåser. Eftersom de har tjockt skal är det bra att man först skållar dem och tar bort skalet innan de åker ner i kastrullen. Men man ska även passa på att avnjuta de hållbara sorterna nyskördade. I de södra delarna av Italien är det tradition att man pressar nyskördade piennolotomater på en bit bröd och kryddar med lite salt och oregano och ringlar över olivolja. Ett enkelt och gott sätt att avnjuta sina nyskördade hemodlade piennolo- och vintertomater.   

”-Att de syditalienska tomatsorterna har tagit Sverige med storm och att de har blivit symboler för en hållbar livsstil tycker jag är fantastiskt roligt, fortsätter Anna. Gourmetgarage har funnit sin nisch med våra italienska hållbara tomatsorter men vi märker nu att våra konkurrenter sneglar mot vårt sortiment och jag vågar gissa på att vi snart ser våra piennolo- och vintertomater även hos andra svenska fröfirmor, avslutar Anna.”

 

OM GOURMETGARAGE

Gourmetgarage har sedan starten år 2004 nischat sig och sålt fröer till Italiens alla kultursorter. Företaget har agentur för norditalienska Franchi Sementi här i Skandinavien men samarbetar även med syditalienska fröproducenter.  I år har Gourmetgarage även startat samarbete med fröproducent i Schweiz och har därmed blivit första fröfirman i Sverige med att erbjuda fröer från biodynamisk odling med Demeter-certifiering.

För mer information kontakta Anna Åkerman Denker via e-post info@gourmetgarage.se

För fler högupplösta pressbilder kontakta Anna  info@gourmetgarage.se