VITLÖK - ELEFANTVITLÖK (AGLIONE)

Nu är det höst och dags att plantera vitlök och elefantvitlök! PÅ LAGER 19 SEPTEMBER!

preload spinner

 

Det finns generellt 2 olika sorter som odlas i Italien. Det är antingen aglio rosso (röd vitlök) eller aglio bianco (vit vitlök).

Plantering av vitlök på hösten gör att man kan skörda runt mitten av juli och framåt. Vit vitlök ska planteras på hösten medan den röda även kan planteras även på våren och skördas i slutet av sommaren. De blir dock inte så stora då.

Odlingsplatsen ska vara så solig som möjlig och jorden väldränerad och välbearbetad innan plantering.

Vitlök är är inte bara nyttig och god i italiensk matlagning. Den ger även styrka i köksträdgården. Vitlök stärker växterna runt omkring dem och det är bara bönor och ärtor som inte tycker om att stå i samma jord som vitlöken.

Ett soligt läge vill vitlöksplantorna ha och näring någon gång ibland. Kom ihåg att även vattna under våren om jorden känns torr.

När man sätter vitlök är det vitlöksklyftorna som ska planteras. Separera klyftorna, de ska inte skalas, och plantera varje klyfta ca 5 cm djupt, alltså ganska långt ner i jorden. Plantavstånd ca 8 cm och radavstånd ca 10 cm.

Vitlöksplantorna är generellt köldtåliga men blir det en lång vinter med mycket snö är det bra att täcka dem med kvistar, täckbark eller liknande för att skydda plantorna.

När större delen av blasten har vissnat och plantorna liksom tippar över är det dags för skörd. Var väldigt försiktig när du skördar och gräv runt om plantan först innan vitlöken tas upp.

Vitlöksblasten blir ca 40-50 cm hög och när blasten har vissnat helt och plantan börjar tippa över är det dags att skörda.

Vi skickar vitlök endast inom Sverige.