Web
Analytics Made Easy - StatCounter

PIENNOLO- OCH VINTERTOMATER

I år är det 18 år sedan jag startade Gourmetgarage och redan från start har vintertomaten Prinicpe Borghese "da appendere" funnits i sortimentet. Apuliens vintertomater (pomodoro d'inverno - inverno är vinter på italienska) och Kampaniens piennolotomater (pomodorino del piennolo) är de mycket hållbara tomatsorter man brukar hänga upp i stora klasar så att man har tillgång till "färska" tomater även under de mörka månaderna. De ska definitivt avnjutas även färska för det är supergoda tomater i olika pastasåser, på pizza, grillade, som garnering på focaccia, på bruschetta etc. 

Ordet och begreppet piennolotomater började dyka upp i tomatsammanhang här i Sverige när specialbutiker började sälja dem och redan 2013 hade vi piennolotomater i vår dåvarande butik i Skivarp och min artikel i Natur & Trädgård om Kampaniens röda guld blev väldigt omtalad.

Gemensamt för alla är att det är tomater med extra tjockt skal och tomater som är mycket hållbara och som hängs upp luftigt och på ett sätt så att tomaterna inte hänger för nära varandra.

Den gula piennolo-tomaten Vesuvio giallo (Peardrops) introducerades 2016 "Vesuviano giallo" och den är nog en av de godaste gula tomaterna som finns. Vesuvio giallo (Peardrops) ska avnjutas nyskördade i sallad och på sandwich och i maten. När de har "torkats" i några månader passar de allra bäst i matlagning.

Den i särklass mest hållbara tomaten i sortimentet är klassikern Ponderosa. En fantastisk tomat!

Observera att all text på vår hemsida är skyddad enligt lagen om upphovsrätt och får inte kopieras utan tillåtelse.

Vill du lära dig allt du behöver veta om Italiens tomater och inte minst Italiens pomodorino del piennolo köp boken Från Italien till din köksträdgård av Anna Åkerman. 

Läs min artikel från 2014 här. Klicka på piennolotomater.

Vill du lära dig mer om Spaniens hängande tomater - de colgar/de penjar? I senaste numret av Natur & Trädgård finns min artikel om de spanska hållbara tomatsorterna. Här kan du läsa när tomaterna smakar som bäst och om tomatfestivaler man kan besöka.


 


Vårt eget sortiment av tomatsorter som man traditionellt hänger upp i en stor klase (piennolo) för färska tomater även under vintermånaderna.