Zucchini Alberello di Sarzana - STORPACK - 45 fröer

Zucchini Alberello di Sarzana - STORPACK - 45 fröer

SEK 45,00


Artikelnr. VXO 146/40
st

Historien – från Liguriens berg till din köksträdgård

Sorten Alberello di Sarzana härstammar från trakten kring staden Sarzana i Ligurien, nära den toskanska gränsen. Här har man i generationer odlat zucchini som ett självklart inslag i det dagliga köket. Liksom så mycket i italiensk matkultur bygger traditionen på närhet – till jorden, till säsongen, till smaken.

I gamla köksträdgårdar kallades den ofta “l’alberello gentile” – den lilla vänliga busken – för att den växte kompakt och generöst utan att ta över sin omgivning. Bönderna brukade så den i kanten av potageren för att dra till sig pollinatörer med sina vackra ljusgula blommor.

Utseende & växtsätt

Zucchinin får slanka, ljusgröna frukter med diskreta vita ränder. Formen är jämn och elegant, smaken söt och smörig – särskilt när frukterna skördas unga, 12–15 cm långa.
Plantan är kompakt och buskig (därav namnet alberello, “litet träd”) och passar perfekt även i pallkrage, stor kruka eller liten trädgård.

Blommorna är stora, gyllengula och fyllda med sommarens doft. De går utmärkt att äta – något man förstås gör i Ligurien där inget får gå till spillo.

Odlingsanvisning – steg för steg

  1. Sådd: Förkultivera inomhus i april–maj i små krukor med näringsrik jord. Så 2–3 cm djupt.

  2. Utplantering: Plantera ut när risken för frost är över, jorden minst 15 °C. Zucchini älskar värme!

  3. Avstånd: 60–70 cm mellan plantorna. De breder ut sig men håller sig ändå väl samlade.

  4. Jord: Näringsrik, fuktighetshållande men väldränerad jord. Gärna med tillskott av kompost.

  5. Vattning: Regelbundet och rejält – men vattna vid roten, inte över bladen.

  6. Skörd: Frukterna utvecklas snabbt! Skörda ofta – det stimulerar ny fruktsättning.

  7. Tips: Låt någon frukt växa till full storlek för att beundra dess skönhet, men för bästa smak – plocka små och späda.

I köket – sommarens sötaste allkonstnär

Zucchini Alberello di Sarzana är mild, len och lätt nötig. Den smakar sommar – på riktigt.
Den fungerar lika bra rå i tunna skivor med citron, olivolja och mynta, som lätt grillad, bakad i ugn eller smörstekt med vitlök och persilja.

I Ligurien är den ofta huvudperson i rätten Torta di zucchine alla ligure – en rustik paj med zucchini, ricotta, ägg och färsk basilika i tunn deg.
Och på söndagar fylls zucchiniblommorna med ricotta, citronzest och örter, doppas i en tunn frityrsmet och friteras gyllene.


Recept: Torta di Zucchine alla Ligure

Ingredienser:

  • 3 små zucchini Alberello di Sarzana, rivna

  • 200 g ricotta

  • 2 ägg

  • 1 dl finriven parmesan

  • 1 msk färsk hackad basilika

  • Salt, svartpeppar

  • Olivolja

  • (ev. ett par myntablad – en hemlighet från mormor Teresa i Sarzana)

Så gör du:

  1. Fräs den rivna zucchinin lätt i olivolja tills vätskan avdunstat.

  2. Låt svalna, blanda med ricotta, ägg, parmesan och örter.

  3. Krydda och häll i smord pajform.

  4. Baka i 180°C ca 30 minuter, tills ytan fått gyllene färg.
    Servera ljummen med en enkel sallad och ett glas Vermentino di Liguria.

Hemlig detalj: en nypa riven muskot i smeten – så gör de i Sarzana.

Matglädje & odlingsglädje i samma planta

Zucchinin Alberello di Sarzana är en påminnelse om varför vi odlar. Den är vacker, tacksam, riklig och förlåtande. Den bjuder in till vardagslyx: att gå ut barfota en sommarmorgon, vända på ett blad, se en ny frukt glimta fram i solen. Att skörda sin middag.

Och varje gång du lagar något av den – från zucchiniblommor till pajer eller grillspett – får du smaka en bit av Ligurien, där människor i århundraden levt efter mottot: 

“Chi semina con amore, raccoglie con gioia.”
(Den som sår med kärlek, skördar med glädje.)


Kunder som har köpt denna produkt har också köpt