Timjan från Provence - TIMO DI PROVENZA

Timjan från Provence - TIMO DI PROVENZA

SEK 39,00


Artikelnr. DBA 132/2
st

Thymus vulgaris – Timjan från Provence

Historik

Timjan har sina rötter i Medelhavet och var redan i antiken en högt värderad ört. Grekerna förknippade den med mod och styrka, romarna använde den för att rena sina hus, och i medeltida Europa lades timjan i kuddar för att ge fridfull sömn. I Provence blev den en självklar del av köksträdgården och de doftande kullarna där timjan växer vilt bär fortfarande samma arom som inspirerat kockar och odlare i århundraden.

Kulinarisk användning

Timjan är hjärtat i det provensalska köket. Den är en av grundingredienserna i den klassiska bouquet garni och i kryddblandningen Herbes de Provence. Med sin intensiva, lite jordiga smak med inslag av citron och tall lyfter den allt från ugnsrostade grönsaker och tomatsåser till gratänger och soppor. I vegetarisk matlagning är timjan särskilt fin ihop med rotfrukter, linser, svamp och långsamma grytor. Den bevarar sin arom även vid lång tillagning – en av anledningarna till att den älskas av kockar världen över.

Odling i Sverige

Timjan trivs bäst i soliga, torra och väldränerade jordar – gärna på en varm plats i örtagården eller i kruka. Den är flerårig i södra Sverige, men kan behöva lite vinterskydd i kallare zoner. Beskärs på våren för att undvika att plantan blir för vedartad och för att stimulera nya skott. En etablerad timjanplanta kan ge riklig skörd av doftande blad i många år.

Kuriosa

Namnet thymus kommer från grekiskans thumos – mod. I Frankrike är timjan känd som ”courage des jardins” – trädgårdens mod.


Kunder som har köpt denna produkt har också köpt