Basilika ITALIANO CLASSICO (EX. GENOVESE)
VXO 13/2
En solälskande ört från Ligurien som sprider doft och smak av Medelhavet. Odla den i kruka eller rabatt och skörda hela sommaren.
SEK 28,00
Basilika är en av världens mest älskade örter – känd för sin intensiva arom, mångsidighet i köket och enkla odling. Från klassisk italiensk basilika till mer ovanliga sorter med smak av citron, anis eller kanel – här hittar du basilika för alla smaker och odlingsdrömmar.
Historiskt har basilikan odlats i tusentals år, med rötter i både Indien, Medelhavet och Asien. I dag är den en självklar del av det italienska köket, men också en stjärna i thailändska curryrätter, vietnamesiska nudelsoppor och moderna fusionrecept.
Hos oss hittar du basilika med olika karaktärer:
Klassiska italienska sorter för pesto, sallader och tomaträtter.
Citronbasilika för friska sommarrätter, desserter och drycker.
Thai-basilika med anis- och lakritstoner för wok, curry och soppor.
Dekorativa sorter som pryder både kök, fönsterbräda och trädgårdsland.
Basilika är lätt att odla i kruka, balkonglåda eller till och med friland. Så fröna, ge den sol och jämn fukt – så får du snabbt frodiga plantor som kan skördas hela sommaren.
Utforska vårt sortiment av basilika och hitta din nya favoritsort – för både smak och odlingsglädje!
1 gram fröer är ca 600-650 st basilikafröer och våra Franchi-förpackningar innehåller 8 gram. Jämför frökvantiteterna!
FÅ FRODIG BASILIKA
Att odla basilika är väldigt enkelt, det enda som krävs är ett halvsoligt fönster. Basilika älskar värme men tål inte för mycket direkt solljus. Börja med förkultivering och låt sålådorna stå inomhus där det är som varmast. Basilikafröer gror snabbt, ibland tar det endast 3 dagar!
När de har grott ska de ha så mycket ljus som möjligt och lite svalare.
VXO 13/2
En solälskande ört från Ligurien som sprider doft och smak av Medelhavet. Odla den i kruka eller rabatt och skörda hela sommaren.
SEK 28,00
GLBA13/9
Thai Siam-basilika, även känd som thailändsk, är en oumbärlig krydda i det sydostasiatiska köket. Den känns igen på sina smala gröna blad, purpurlila stjälkar och violetta blomspiror – lika vacker i odlingslådan som i grytan.
SEK 39,00
VXO 13/2
Den klassiska basilikasorten och den som används i pesto. Basilika Italiano classico.
SEK 39,00
DBO 13/8
Det finns basilika – och så finns det Bolloso Napoletano. En sort som inte nöjer sig med att smaka gott, utan vill väcka hela köket till liv!
SEK 45,00
GLBA13/2
Från Portofino i Ligurien. Denna klassiska sort kommer från Tigullio nära Portofino i Ligurien. OBS! Ca 5000 fler fröer än hos andra!
SEK 45,00
GLBA 13/11
Storbladig basilika för kruka. Storbladig basilika perfekt till sallader eller att vira runt mozzarella som snacks till drinken.
SEK 38,00
DBO 13/5
Tradition möter innovation – En modern basilika med historisk charm.
SEK 45,00
GLBA 13/15
Basilikamix – alla basilikasorter du någonsin drömt om i en och samma fröpåse!
SEK 39,00
GLBA 13/13
Härligt citrondoftande citronbasilika som både är snygg i köksfönstret och mycket användbar.
SEK 28,00
BIOB 13/2
Den klassiska italienska basilikasorten från Ligurien. Ekologiska fröer.
SEK 39,00
SEMI 018M
Vår egen favoritbasilika. En ovanlig basilikasort från Neapel i södra Italien.
SEK 39,00
Att odla basilika är ganska enkelt och kan göras både inomhus och utomhus, så länge du har rätt förutsättningar. Här är några steg som hjälper dig att komma igång:
Basilika älskar värme och sol, så välj en plats där den får minst 6 timmar sol per dag. Om du odlar inomhus, se till att placera den vid ett fönster där den får mycket ljus, eller använd växtbelysning om du har brist på naturligt ljus. MEN basilika trivs även i ett fönster med halvskugga.
Sådd
Vattning
Basilika gillar fuktig jord, men den ska inte stå i vatten. Vattna regelbundet så att jorden hålls fuktig, men inte genomblöt. Låt överflödigt vatten rinna bort om du odlar i kruka. För mycket fukt på bladen kan leda till sjukdomar, så undvik att vattna direkt på bladen.
Temperatur och luftfuktighet
Basilika trivs bäst i temperaturer mellan 20-30 grader. Undvik kalla drag eller frostiga temperaturer, eftersom basilika inte tål kyla. Om du odlar inomhus, se till att rummet är tillräckligt varmt och har god luftcirkulation.
Näring
Basilika är en snabbväxande växt, så det kan vara bra att ge den näring en gång i månaden under växtsäsongen.
Skörd och beskärning
För att uppmuntra ny tillväxt och hålla plantan buskig, bör du skörda bladen regelbundet. När du skördar, ta bort hela blad eller toppa växten för att främja fler sidoskott. För att undvika att basilikan blommar (vilket kan ge en mer bitter smak), klipp bort de små blommorna när de börjar dyka upp.
Skadedjur
Basilika är ganska resistent mot skadedjur, men håll ett öga på bladlöss och andra små insekter. Om du ser några, kan du tvätta bladen med en mild tvållösning eller använda en naturlig insektsspray.
Sammanfattning av tips:
Lycka till med din basilika!