Lök ROSSA LUNGA DI FIRENZE (Franchi)

Lök ROSSA LUNGA DI FIRENZE (Franchi)

SEK 45,00


Artikelnr. DBO 42/23
st

Cipolla Rossa di Firenze – söt elegans från Toscanas köksträdgårdar

Latinskt namn: Allium cepa

Cipolla Rossa di Firenze är Toscanas milda, vackra och gastronomiska stolthet – rund, djupt röd med violetta toner och ett fruktkött som är förvånansvärt sött och saftigt. En lök som lika gärna äts rå som långsamt karamelliserad.

I Florens har den länge haft en självklar plats på marknader, i köksträdgårdar och i det enkla, gröna köket där råvaran alltid får spela huvudrollen.

Historik & kuriosa

Cipolla Rossa di Firenze är en klassisk italienska kultursort nära släkt med andra söta medelhavslökar men med sin egen florentinska karaktär.
Den odlades traditionellt i den bördiga jorden runt Arno-dalen och blev uppskattad just för att den kunde ätas rå utan skärpa – något som var långt ifrån självklart förr.

Kuriosa:

Användes ofta i insalata di cipolle – lök som huvudråvara

Betraktas som en ”finlök” snarare än baslök

Skalet är så vackert att den ofta syns flätad på marknaderna

Kulinarisk karaktär

Smak: mild, söt, nästan fruktig

Textur: saftig och krispig

Doft: mjuk, rund – aldrig aggressiv

Perfekt:

rå i sallader

lätt grillad

långsamt bakad i ugn

karamelliserad till pasta, paj och crostini

Det här är löken som inte tar över utan förför.


Kunder som har köpt denna produkt har också köpt

Snart på lager!
Huvudsallat Ubriacona - STORPACK

Huvudsallat Ubriacona - STORPACK

VXO 86/38


Ubriacona betyder faktiskt berusad kvinna eller "fyllekärring" om man ska vara helt ärlig! Den har fått sitt namn eftersom den har röda "kinder" och bladen ostyriga och spretat lite åt alla håll.

SEK 39,00

Visa produkten
Snart på lager!
Kapris - Cappero

Kapris - Cappero

DBA 20/2


Vårt klimat är inte (tyvärr!) anpassat för kaprisodling på friland men man kan den odlas i kruka som man har ute om sommaren och tar in under vinterhalvåret. 

SEK 45,00

Visa produkten