Kryddsalvia (Salvia officinale)

Kryddsalvia (Salvia officinale)

SEK 35,00


Artikelnr. DBA 119/1
st

Salvia officinalis – örternas drottning

Historik

Salvia officinalis, den äkta salvian, har odlats i tusentals år och bär med sig en rik historia av helande och kulinariska traditioner. Namnet kommer från latinets salvare – ”att hela” – och redan i antikens Rom ansågs salvia vara en helig växt med kraft att rena både kropp och själ. I medeltida klosterträdgårdar var den ett självklart inslag, både som medicinalväxt och som skydd mot onda andar.

Kulinarisk användning

I köket är salvia en av de mest karaktärsfulla örterna. De grågröna, lätt ludna bladen har en intensiv, aromatisk smak med peppriga och lite kamferaktiga toner. I Italien är den oumbärlig i flera klassiska rätter. Den är också en självklarhet i smörstekta gnocchi, pumpapasta eller som smakförhöjare i långkok. I Norden har salvia använts i århundraden till fetare kötträtter, då örten hjälper matsmältningen.

Odling i Sverige

Salvia är en flerårig halvbuske som trivs i soliga, väldränerade lägen. I södra Sverige kan den övervintra utomhus, men i kallare zoner kan den behöva vintertäckas eller odlas i kruka och tas in under vintern. Den älskar magra jordar och klarar torka bra – för mycket näring gör den ranglig och mindre aromatisk. Klipp ner plantan på våren för att främja nya friska skott. En väletablerad salvia kan leva i många år och blir bara bättre med tiden.

Kuriosa

I folktron ansågs salvia förlänga livet – det finns till och med ett gammalt talesätt:
"Cur moriatur homo cui salvia crescit in horto?" – ”Varför skulle en människa dö när salvia växer i hennes trädgård?”

OBS! Våra förpackningar innehåller 1,5 gram salviafröer. Antal fröer per gram är ca 250-300 st vilket innebär minst 400 fröer. 


Kunder som har köpt denna produkt har också köpt