OBS!! 750 st fröer i varje förpackning.
ÖRTGLÄDJE: GRÄSLÖK – när smaken får vårkänslor
Gräslök är som vårens första förälskelse: mild, oväntad och helt omöjlig att tröttna på.
Hon trivs bäst i enkelt sällskap – nykokt potatis, en klick smör, ett kokt ägg. Men under hennes milda yta döljer sig en förförerska av rang.
1. Potatisens eviga följeslagare
Koka färskpotatis, låt smöret smälta, strö över generöst med hackad gräslök och en nypa flingsalt.
Ät stående i köket direkt ur kastrullen – det är ändå där sommaren börjar.
2. Äggets bästa vän
Vispa ägg, grädde och en näve gräslök. Stek långsamt i smör tills doften känns som söndag morgon i juni.
Lägg till ett glas kallt vitt vin, och du har brunch utan att försöka.
3. Gräslökssmör till allt (ja, allt)
Mosa rumstempererat smör med finhackad gräslök, citronzest och lite salt.
Klicka på grillad fisk, majs, kött eller färskt bröd – eller ät det med sked, jag dömer ingen.
4. Sval sås för varma dagar
Rör ihop crème fraîche, dijonsenap, citron och en ordentlig handfull gräslök.
Servera till nypotatis, kall lax eller grillade grönsaker. Låt stå en stund så smaken hinner gifta sig (de blir ett lyckligt par).
5. Ät blommorna!
De lila bollarna är inte bara vackra – de smakar milt av lök och gör sig som prydnad på sallader, pajer och kalla soppor.
Ett enkelt sätt att få folk att tro att du har kulinarisk utbildning från Lyon.
6. Salt med själ
Blanda flingsalt med torkad gräslök och lite citronskal – världens enklaste örtsalt.
Strö över grillad fisk, ägg, färskost eller tomatskivor.
Doften? Som en hel sommar instängd i en liten glasburk.
7. Gräslökens franska flirt
Hacka gräslök och blanda med persilja, dragon och körvel – voilà, du har fines herbes!
Rör ner i omeletter, kyckling, fisk eller en enkel omelett, och känn hur din svenska köksträdgård plötsligt börjar prata franska.
Såperiod: mars-juni direkt på friland eller i kruka. Kom ihåg att när du skördar ska du klippa ända ner så växer det upp ny gräslök igen.
Kommentar
Att odla gräslök i pallkrage är jättesmart. Här vet du var du har de "grässtrå" som kommer upp efter sådd och som man annars lätt råkar gallra bort. Istället växer sig gräslöken stor och fin och du skördar efterhand. Kom ihåg att när du skördas ska du skörda så långt ner som möjligt på plantan. Då sätter du igång växten igen!

Odla för framtiden – odla för våra pollinatörer
Utan humlor, bin och fjärilar stannar livet i trädgården. De är våra tysta hjältar som ser till att blommorna blommar, frukterna sväller och att grönsakerna mognar. Genom att välja blommor och örter som gynnar pollinatörerna odlar du inte bara för dig själv – du odlar för framtiden.
Fyll din trädgård, balkong eller köksträdgård med nektarrika blommor, doftande örter och sorter som är rena festmåltiden för våra små flygande vänner. En lavendelrabatt, ringblommor i kökslandet eller en örtagård full av salvia och timjan kan bli skillnaden mellan brist och överflöd för bin och humlor.
Att odla för pollinatörer är enkelt, vackert och meningsfullt. Varje blomma du sår blir ett löfte om livskraft, biologisk mångfald och en rikare framtid – både för oss och för kommande generationer.
Välj dina fröer med hjärtat – odla för framtiden, odla för pollinatörerna!