HÖST 2025
MEJRAM - Maggiorana gentile

MEJRAM - Maggiorana gentile

SEK 35,00


Artikelnr. DBA 88/1

Mejram – Origanum majorana

Utseende & växtsätt

  • Tillhör familjen Lamiaceae (samma som mynta, oregano, basilika).

  • Lågväxande perenn/halvbuske (30–50 cm), ofta odlad som ettårig i Sverige.

  • Små ovala blad, grågröna och mjuka, med en distinkt söt, varm och kryddig doft.

  • Blommor: vita till ljusrosa, samlade i små rundade klasar.

Ursprung & historia

  • Ursprung: Östra Medelhavet och Mindre Asien.

  • Användes redan i det antika Grekland: Plinius och Dioskorides beskrev mejram som läkande för matsmältningen.

  • I antika bröllop användes mejram som symbol för lycka och kärlek – brudkronor flätades ofta av mejram.

  • På medeltiden odlades mejram i klosterträdgårdar som läkeväxt.

Smak & doft

  • Mild, söt och kryddig med en hint av citrus och tall.

  • Mjukare och finare än oregano (som ofta är mer skarp och pepprig).

  • Beskrivs ofta som ”den mest eleganta örten i Medelhavsköket”.

Användning i köket

  • Typisk i det liguriska och toskanska köket.

  • Passar extra bra ihop med lök, zucchini, ägg, ost och tomat.

  • Klassisk i Torta di cipolle e maggiorana (lök- och mejrampaj) från Ligurien.

  • Ingår ofta i franska kryddblandningar som herbes de Provence.

  • Perfekt i soppor, frittata, grönsaksgrytor och tillsammans med baljväxter.

Medicinsk & folklig användning

  • Traditionellt använd som te vid matsmältningsbesvär och för att lindra hosta.

  • Sägs ha lugnande egenskaper – förr gav man mejramste mot sömnlöshet.

  • I folklig tradition kallas den ibland “glädjens ört”, just för sin koppling till lycka och bröllop.

Odlingstips

  • Sådd: mars–april inomhus, utplantering efter sista frosten.

  • Läge: soligt, varmt, skyddat.

  • Jord: väldränerad, gärna sandblandad.

  • Skörd: toppskott klipps regelbundet, särskilt innan blomning då aromen är starkast.

  • Övervintring: känslig för kyla i Sverige, odlas bäst som ettårig eller i kruka som tas in frostfritt.

Kuriosa

  • I renässansens Europa var det vanligt att strö mejram på golven i festlokaler för att sprida väldoft när gästerna dansade.

  • I England på 1600-talet kryddades öl och ölost med mejram.

  • I Ligurien finns ordspråket:
    “Chi ha maggiorana in casa, ha la gioia a portata di mano”
    (“Den som har mejram i huset, har lyckan nära till hands”).


Kunder som har köpt denna produkt har också köpt