Nyhet
Tomat SAN MARZANO 2 - ekologiska fröer - OBS! Ca. 130 EKOFRÖER

Tomat SAN MARZANO 2 - ekologiska fröer - OBS! Ca. 130 EKOFRÖER

SEK 45,00


st

Legenden säger att de första fröerna till San Marzano kom till Neapel som en gåva från Peru – och att den snabbt blev den mest eftertraktade tomaten i hela Italien.
San Marzano har sedan dess blivit en symbol för det napolitanska  köket – basen i den äkta salsa di pomodoro och den enda tomaten som får kallas "kunglig" av pizzabarna i Neapel. 

På 1800-talet odlades den längs floden Sarno, där vulkanisk aska och soliga dagar gav den en sötma och syra som ingen annan tomat kunde mäta sig med. Än idag sägs San Marzano smaka bäst när den får mogna i den napolitanska solen – men även i svenska köksträdgårdar trivs den utmärkt i växthus eller på skyddade, varma platser.

Smakprofil

San Marzano är söt, mild och fyllig med låg syra och fast fruktkött.

Den har få kärnor och lite vätska vilket gör den idealisk för tomatsåser, pastarätter och inte minst pizzasås!

Den typiskt avlånga eleganta formen gör den också perfekt att lägga i ugn eller konservera hel.

Smaken är sammetslen, nästan karamelliserad när den ugnsbakas långsamt - en smakresa till Neapel i varje tugga.

Odlingstips

  • Såtid: Mars–april inomhus

  • Utplantering: Efter frost, när nattemperaturen är stabil

  • Placering: Soligt och varmt, gärna växthus eller mot en sydvägg

  • Plantavstånd: 40–50 cm

  • Växtsätt: Högväxande – bind upp plantan och tjuva sidoskott

  • Skörd: Juli–september

Tips: För extra smak – låt plantan torka upp lätt mellan vattningarna, då koncentreras sötman.
San Marzano mår bäst när den odlas i djup, näringsrik jord med god dränering.

 

I köket – från Napoli till din tallrik

San Marzano är den hemliga ingrediensen bakom världens bästa pizza och pasta.
Prova dessa klassiska rätter:

Pizza Margherita Napoletana

Gör en enkel sås med San Marzano, havssalt, olivolja och basilika – inget mer behövs.

Sugo alla Napoletana

Koka långsamt i olivolja, vitlök, basilika och lite socker. Servera till färsk pasta eller auberginegratäng.

Pomodori al forno

Halvera tomaterna, ringla över olivolja, strö havssalt och örter, och rosta långsamt i ugnen tills de karamelliseras. En smakexplosion till både bröd, ost och grillat!

 


Kunder som har köpt denna produkt har också köpt