Bifftomat Couilles de Taureau

Bifftomat Couilles de Taureau

SEK 35,00


Artikelnr. GG505
st

Solanum lycopersicum 

När jag skulle dyka ner i namnet på vår nya tomatsort Couilles de Taureau fick jag fråga min producent en extra gång om namnet. Jo, couilles betyder faktiskt tjurtestiklar. Min producent berättade vidare att denna ”manliga” tomatsort ursprungligen kommer från Jaén i Andalusien i Spanien och sorten fördes in till Frankrike i slutet av 1930-talet av spanska flyktingar under det spanska inbördeskriget.

Namnet då?

 Jag tänkte direkt att som så många gamla italienska tomat- och grönsakssorter har den fått namnet efter hur frukterna ser ut. Så det har säkert varit en fantasifull spanjor som lagt det första förslaget till namnet, på spanska ”Huevos de Toro”. Kanske är det så. Eller inte. I alla fall, denna stora biffiga röda tomat blev snabbt populär, speciellt i södra Frankrike.  Men som många gamla sorter har den ett ganska tunt skal så den kunde inte transporteras långt. Därför blev den, som så många andra gamla sorter, utkonkurrerad i och med tillkomsten av olika hybrider efter andra världskriget.   

Couilles de Taureau är i alla fall en fantastisk sort som producerar stora, biffiga tomater som i genomsnitt väger ca ½ kg men det är inte ovanligt med exemplar som kan väga långt över 1 kilo.

Årets TOMATTREND är stora, fruktiga och aromatiska tomater som med en enda skiva kan täcka en hel macka. Så Couilles de Taureau blir en tomat som vi kommer att se mycket av i sommar! Den är speciellt bra i sallader och på mackor men passar även till att göra ex. gazpacho av eller olika tomatröror.

Jag tror det blir en rolig sommar i tomatköksträdgården i år med både stornäse- och tjurtestikeltomater!

I våra förpackningar finns ca. 10 fröer.

Couilles de Taureau är en hög tomatsort som ska tjuvas och ha stöd.

 

 


Kunder som har köpt denna produkt har också köpt