KRYDD- & MEDICINALVÄXTER

Att ha en alldeles egen kryddträdgård är en dröm för många och är faktiskt en dröm som går i uppfyllelse på bara ett par månader. Många av kryddväxterna är fleråriga som timjan, salvia och rosmarin. Att odla kryddväxter och örter är dessutom väldigt lätt och de kräver generellt inte så mycket omsorg. Kom ihåg att timjan inte får sin karakteristiska vedartade stam förrän efter första året och salvia växer också till sig efter första året. Salvia och oregano har väldigt vackra blommor som man dessutom använder i sallader. Oreganoblommor är fina som garnering ger smak i en härlig svampsoppa.

I vårt frösortimentet finns alla klassiska kryddväxter som gräslök och dill och vi har också typiska italienska kryddväxter som Scuplit Silene Inflata. I vårt medicinalväxtsortiment, le officinale, finns bland annat spiskummin, isop och vattenkrasse.

Att vattenkrasse är en av de nyttigaste örterna som finns visste jag redan, men att vattenkrasse var en naturlig “Superfood” visste jag inte förrän jag gjorde research för min artikel om just vattenkrasse. Läs dessutom mer på denna intressanta engelska hemsida “Watercress, not just a bit on the side”, www.watercress.co.uk och starta din vattenkrasseodling redan idag.
Starta din odling antingen genom att förkultivera eller så direkt på friland så snart risken för frost är över och jorden har blivit tillräckligt uppvärmd.

 

På engelska heter kryddväxter herbs och det ordet kommer från det latinska ordet herba som från början betydde bara grön planta. Men generellt används både ordet herbs och kryddväxter om sorter som används både i mat eller i medicin.

.

 

 

preload spinner

Vad vore matlagningen och köksträdgården utan aromatiska örter?