Web
Analytics Made Easy - StatCounter

TOMATER

Vår tomatmeny innehåller massor av fantastiska historiska tomater att odla själv! Gourmetgarage har specialiserat sig på Italiens hållbara tomatsorter och tomatsorter som finns på den PAT nationella listan över bevarandesorter per region.

Vi har både röda och gula piennolo-tomater typiska för tomatkulturen i Kampanien och även Syditaliens extra hållbara Ponderosa-tomater som vi även där var först med att introducera i Skandinavien. 

Ekologiska och biodynamiska fröer till tomater 

Det är exempelvis gamla bevarandesorter som finns med i schweiziska stiftelsens databas ProSpecieRara.

 

Vi har stora mustiga costoluto-tomater, söta och goda pomodorini, gamla franska fantastiska sorter och mycket, mycket mer.

Vill du lära dig allt om Italiens tomater köp boken Från Italien till din köksträdgård!Vi vill även tipsa om en mycket bra och informativ publikation som Jordbruksverket utarbetat. Här står allt om ekologisk tomatodling. Klicka på dokumentet och spara ner på din dator. Det är en tomatodlingsbibel i sig. Klicka här på tomatodling.

 

Det finns två olika typer av tomater; indeterminate (obestämda eller högväxande) och determinate (bestämda eller busktomater). Determinate är sorter där höjd och antal tomater per planta är genetiskt programmerade. De har ett buskigt växsätt och sidoskotten behöver inte tas bort. Typiska sorter under denna grupp är körsbärstomater och vissa datterotomater men även mindre plommontomater som Roma.
Obestämda eller högväxande tomater växer konstant och deras frukter mognar över en lång period. De behöver stöd redan som småplantor. Att ta bort sidoskotten (tjuva) som växer mellan stammen och bladen är viktigt. Om det kommer skott upp från botten av plantan ska dessa också avlägsnas. Det är de större tomatsorterna som är obestämda och i denna grupp finns Costoluto, San Marzano, Cuore di Bue.


Såperiod: Mars-maj
Sådjup: 0,5-1 cm
Omplantering: När 3-4 riktiga tomatblad har utvecklas. Tomatplantorna ska ha stor plats och därför ska man använda så stora krukor som möjligt. Plantorna ska omplanteras så pass djupt att bara de första sticker upp. Sker odling direkt på friland ska det vara stort avstånd (20-30 cm) mellan varje planta.
Växtplats: Växthus eller trädgårdens eller balkongens soligaste och varmaste plats.
Skötsel: Vattningen ska alltid ske direkt i krukan, aldrig uppifrån över plantan. Ta bort de nedersta bladen på plantan. Det är vanligtvis dessa som först kan bli sjuka.
Samplantering: Tagetes med sina gula blommor har en positiv inverkan på tomatplantor. Gräslök planterad intill tomatplantor hjälper mot bladlöss. Basilika planterade bredvid tomater gör att tomaterna smakar ännu bättre. Dill, persilja, mynta, sallad och gurka är andra bra växter att samplantera med tomater.

 

 


Tomater! Ingen köksträdgård känns helt komplett utan tomater. Så är det bara! Och tänk alla fantastiska sorter som finns att odla!