Mixsallat – “Salladens Oscarsgala” med 13 stjärnor och 5000 fröer!
Om det finns något i trädgården som är rena lyckopillret, så är det mixsallat.
Det är som att öppna en påse och få en hel köksträdgård i miniatyr.
13 sorter. Minst 5000 fröer. En explosion av färg, smak och personlighet.
Det är nästan omöjligt att inte känna sig som en italiensk mästerkock när man skördar.
Och det bästa?
Du blir sallatsberoende.
(Antagligen även halva hösten. Och lite av vintern om du sår igen.)
Det här är nämligen ingen vanlig mix.
Det är Franchi Sementis signaturblandning – framtagen av italienare som aldrig kan låta bli att överdriva lite.
När de säger “blandning” menar de “vi tog allt som var gott och slängde i”.
13 Sallatssorter – 13 personligheter
Det här är som en italiensk släktträff.
Fulla av karaktär. Alla pratar samtidigt. Och alla smakar fantastiskt.
Bionda Ricciolina
Ljus, krusig och spröd som en vårmorgon.
Verde Ricciolina da Taglio
Mörkgrönt, flikigt drama. Ekbladskänsla. Stilpoäng 10/10.
Frisée d’Amérique
Den franska divan! Krusigt, sprött, elegant. Blandas alltid i vintersallader i Nice.
Trionfo d’Estate
Sommarens triumf. Ett halvt huvud, dubbelt så mycket charm.
Bionda a Foglia di Quercia
Ekbladssallatens gröna drottning.
Radichetta (Catalogna)
Rustik lantsort som fortfarande tror att hon bor i bergen. Tål allt.
Rossa di Trento
Alpglamour! Gröna blad med röda kanter – som rouge av vinden.
Quattro Stagioni
Fyra årstider. En sallat med höst i kanterna och vår i hjärtat.
Unicum
Hetta? Inga problem. Den här sorten är född för sommar.
Batavia Bionda a Bordo Rosso
Batavia med röd bård. Elegantare än en italiensk sekreterare från 1957.
Bionda a Foglia Liscia
Supertidig plocksallat. Kommer tillbaka. Och tillbaka. Och tillbaka.
Bionda degli Ortolani
Romansallaten som Caesar själv hade valt.
Biscia Rossa
Krusigt, bronsigt, gammalt, italienskt – la perfezione.
Varför är mixsallat livet?
För att du:
Alltid får något nytt i varje tugga
Alltid har sallat att skörda
Alltid känner dig som en odlingsguru
Aldrig behöver köpa sallat igen
Får en färgexplosion i varje skål
Det är som att äga ett sallatslotteri där alla lotter vinner.
Odla så här – enkelt, genialt, som en italienare
-
Så direkt på friland när frosten är borta
-
Täck lätt och håll jorden fuktig
-
Skörda när bladen är unga, späda och vackra
-
Så om direkt efter skörd
-
Fortsätt så hela sommaren
Resultat:
En sommar där du aldrig, aldrig, aldrig behöver köpa tråkig butikssallat igen.
Och det bästa?
Minst 5000 fröer.
Alltså… hur ska man ens förhålla sig till det?
Det är som om Franchi-familjen stod i fröpåseriet och sa: “Äh, ge dem lite mer. Och lite mer. Och när du tror det räcker – häll i resten också!”
Det här är la dolce vita i fröform.