Vattenkrasse - Crescione delle fontane
GLOF 46/2
Vattenkrasse är en mycket användbar kryddväxt som är full av viktiga vitaminer och mineraler.
SEK 45,00
Om köksträdgården hade en egen modeshow skulle sallaten gå först – klädd i volanger, spetsiga blad, frasiga kjolar och elegant ljusgrönt glitter.
Och bakom henne trippar rucolan fram, lite som den där coola kompisen som alltid kryddar tillvaron och säger:
“Nu kör vi!”
Sallat är tryggheten, rucola är attityden.
Tillsammans gör de vilken skål som helst till en fest, helt utan ansträngning.
Har du svårt att välja bland alla sorter?
Lugnt! Vi har mixsallat i världsklass – färdiga att strössla ut på friland, i kökslandet, i krukan på altanen eller i balkonglådan du glömde att vattna förra sommaren. De växer ändå.
Att odla sallat är nästan provocerande lätt.
Strö ut fröna, mylla ner lite ömt, vattna som om du faktiskt menar det – och gallra.
Det är allt. Sallat kräver varken diplom i trädgårdsvetenskap eller en yogalärare som viskar “du klarar det”.
Ett vindskyddat läge, gärna lite skugga när solen bränner som värst – och plötsligt har du egen salladsbar hemma.
Krispiga blad, peppriga blad, mjuka blad, blad som gör att du känner dig som om du bor i Provence (även om du står i Skivarp i gummistövlar).
I vårt sortiment hittar du alla sorter du behöver för en köksträdgård som levererar från vår till höst.
Och våra generösa mängder fröer gör att du kan skörda, skörda igen – och skörda ännu mer.
För ärligt talat:
Finns det något roligare än att gå ut och plocka sin egen sallad?
Vi tvivlar starkt på det.
GLOF 46/2
Vattenkrasse är en mycket användbar kryddväxt som är full av viktiga vitaminer och mineraler.
SEK 45,00
VXO 78/28
Gentilina – den italienska sallaten som förenar smak, skönhet och hållbarhet.
SEK 35,00
DBOS 115/4
Olivblasrucola! En rucola selvatica som har blad som ett olivträd. Stark och pepprig smak!
SEK 35,00
ESVI79/18
En klassisk italiensk sallat från Franchi med stora, ljusgröna och spröda blad. Sorten är långsam att gå i blom, vilket ger lång skördetid och fräscha sallatshuvuden hela sommaren.
SEK 25,00
VXO 140/6
Den köldtåligaste sallaten av alla. Mâchesallat, vintersallat eller fältsallat!
SEK 39,00
VXO 86/1
En sallat som heter kål och som kommer från Napoli! Ljusgröna vackra blad.
SEK 39,00
VXO 86/38
Ubriacona betyder faktiskt berusad kvinna eller "fyllekärring" om man ska vara helt ärlig! Den har fått sitt namn eftersom den har röda "kinder" och bladen ostyriga och spretat lite åt alla håll.
SEK 39,00
DBO 93/17
Spännande mix av våra mest kända orientaliska sallatssorter. Mizuna, Pak choy och Tatsoi. 8 gram ca. 6000 fröer.
SEK 45,00
VXO 79/76
Tänk så många vackra sallatssorter man hade missat om man inte haft möjlighet att odla? Som denna, rouge Grenobloise från Grenoble i Frankrike.
SEK 40,00
VXO 79/72
Kraftig och tung bataviasallat med tjocka krispiga blad. Själva sallatshuvudet är stort i en ljusgrön färg med röda vackra inslag. Söt smak och krispig konsistens.
SEK 39,00
BIOB 78/24
Godaste plocksallaten. Ekologiska fröer. 5 gram förpackning, ca 2500 fröer. Det är ca 2100 fler än hos andra ekologiska fröfirmor.
SEK 39,00
VXO 93/24
Bladen är så mjuka, så lena och så milda att man nästan undrar om den faktiskt är släkt med smör.
(Italienarna hävdar det. Fransmännen muttrar att det ändå var dem som uppfann salladen.)
SEK 35,00
KP3511
ODLA-LA! Vinröd plocksallat med mycket krispiga och vackra blad. Ekologiska fröer från Frankrike.
SEK 49,00
KP4171
Merlot – den där rufsiga, vinröda sallaten som beter sig som en parisare. Mild, nötig och precis tillräckligt dramatisk för att göra tallriken lycklig.
SEK 49,00
ESVI115/1
Under medeltiden ansågs rucola vara en afrodisiakum, vilket ledde till att den ibland förbjöds i klosterträdgårdar!
SEK 35,00
VXO 79/19
Italien har länge varit känt för sina delikata salladssorter, och S. Anna är en av de sorter som förfinats genom selektiv odling för att få sin karaktäristiska smak och krispighet.
SEK 45,00
VXO 93/8
En mix av både röd och grön plocksallat finns hos Gourmetgarage. Vackert i köksträdgården. Vackert i salladsskålen.
SEK 45,00
VXO 93/1
Om det finns något i trädgården som är rena lyckopillret, så är det mixsallat. Det är som att öppna en påse och få en hel köksträdgård i miniatyr.
SEK 45,00
BIOB 115/1
Ca 5000 fröer. Det är ca 3000 fler fröer än hos andra fröfirmor som erbjuder ekologiska fröer. Brukar räknas som en salladsört.
SEK 39,00
SEMI
Fröer till en annorlunda och ändå så typisk italiensk sallat som vi varmt rekommenderar. En klassiker som varit med i vårt sortiment från början.
SEK 39,00
DBO 79/38
Fantastisk mini-romansallat som är klara ca 50 dagar efter sådd. OBS! 6000 fröer.
SEK 45,00
BIOB 78/25
Odla egna baby leaves! En av våra vackraste plocksallatssorter är denna. Red Salad bowl. Ekologiska fröer.
SEK 45,00
VXO 86/8
SEK 39,00
DBO 93/27
Här är den: sallatsmixen som doftar Toscana långt innan den ens har grott. En blandning av klassiska sorter som odlats i århundraden mellan olivträd, terrakottakrukor och solblekta stenhus.
SEK 45,00
DB 93/33
Underbar mix av 3 olika sorters romansallat! Vad kan man mer begära?
SEK 45,00
Latinskt namn: Lactuca sativa (sallat), Eruca sativa / Diplotaxis tenuifolia (rucola)
Familj: Asteraceae (sallat), Brassicaceae (rucola)
Smak:
Sallat: mild, krispig, smörig eller söt
Rucola: pepprig, senapskryddig, nötig
Användning: sallader, smörgåsar, pastarätter, pizza-topping, färska örtsåser
Bäst till: odling i friland, upphöjda bäddar, krukor och balkonglådor
Bra att veta:
✓ Sallat och rucola trivs utmärkt i omgångssådd – skörda hela säsongen.
✓ Rucola självsår sig gärna (glad överraskning!).
✓ Sallat smakar bäst i svalt klimat och bränner mindre med eftermiddagsskugga.
Direktsådd: april–september
Omgångssådd: var 2–3 vecka för kontinuerlig skörd
Inomhus (för tidig start): mars–april
0,5 cm – mycket grunt! Sallat vill nästan se ljuset.
Mylla lätt och tryck till jorden försiktigt.
Huvudsallat: 25–30 cm
Plocksallat: 15–20 cm
Rucola: kan bredsås eller sättas med 5–8 cm mellanrum
Trivs bäst i svalt, vindskyddat läge med lätt skugga under dagens hetaste timmar.
Gärna mullrik, fuktighetshållande jord med god dränering.
Håll jorden jämnt fuktig – sallat som torkar ut blir besk.
Rucola tål värme bättre men blir pepprigare vid torka.
Börja skörda små blad efter 3–4 veckor.
Plocka ytterbladen först, så fortsätter plantan att producera.
Bli inte för girig: lämna hjärtat kvar på plantan.
Så lite men ofta – perfekta “cut-and-come-again”-grödor.
Vattna på morgonen för krispigare sallad.
Täck med fiberduk mot löss och uttorkning.
Blanda sorter för bättre balans: mild + pepprig + färgad = perfekt skål.
“Sallat är som en vän: den trivs bäst när den får svalt om fötterna och lugn i själen.
En skopa kompost, en mild skugga och ett glas morgondagg – sedan dansar bladen av glädje.”