KORIANDER (Coriandolo)

KORIANDER (Coriandolo)

SEK 35,00


Artikelnr. DBA 44/1
st

Koriander – kryddornas stora vattendelare

Det finns två sorters människor i världen: de som älskar koriander – och de som tror att den smakar diskmedel. Ingen står likgiltig. Det är som om växten själv bär på en hemlig plan för att avslöja din personlighet.

Koriander (Coriandrum sativum) är en gammal rebell. Den har rest längs sidenvägen, dansat i marockanska taginer, legat på vietnamesiska soppor och hamnat i tacos utan att be om lov. Den är världsvan, fräck och helt orädd för att ta plats.

När man sår koriander kan man nästan höra den säga:
”Ge mig sol, lite vatten och lämna mig ifred.”
För mycket omsorg gör den nervös, då går den i blom och viftar adjö innan du hunnit säga guacamole. Men sköter du den lagom nonchalant, belönas du med blad som doftar citrus, peppar och äventyr.

Både blad, stjälkar och frön – och de beter sig som tre helt olika personligheter:

  • Bladen: friska, flirtiga och lite oförutsägbara.

  • Stjälkarna: robusta, bär smaken av sol och jord.

  • Fröna: torra, visdomsfulla och perfekt till pickles, bröd och indiska rätter.

Rosta fröna lätt, krossa dem och du får en doft som påminner om apelsin, peppar och något man inte riktigt kan sätta fingret på – men som känns hemma i hela världen.

Och förresten – om du tillhör de där som tycker koriander smakar tvål: det är inte ditt fel. Det är genetik. Men du missar faktiskt en av jordens mest karismatiska kryddor.

Koriander – örten som delar världen

Koriander (Coriandrum sativum) är inte bara en ört – det är en åsikt. Vissa älskar den som en förlorad sommarromans, andra ryser som om någon just hällt tvål i salsan. Men få växter har en så lång och doftande historia.

Den nämns redan i Gamla testamentet, och de gamla egyptierna lade korianderfrön i faraonernas gravar – troligen för att även livet efter detta behövde lite smak. Romarna tog den med sig till Europa, och därifrån for den vidare till Asien och Amerika på skepp fulla av nyfikenhet och kryddlängtan.

Namnet “koriander” kommer från grekiskan och betyder ungefär “som en vägglus”. Ja, du läste rätt. De gamla grekerna var inte kända för sin finkänslighet, och syftade på den lite “vilda” doften från de omogna bladen. Lyckligtvis tog själva växten inte illa upp.

Koriander är en dubblekrydda – en sorts två-i-ett-växt.
Bladen (även kända som cilantro) är friska, fräcka och används färska, medan fröna är torra, kloka och används torkade. Tillsammans täcker de in allt från tacos till tempelmat.

Och om du tycker att koriander smakar tvål? Då kan du skylla på dina gener. Vissa människor är helt enkelt födda med aldehydkänslighet – samma kemikalier som används i tvål. Vi andra får helt enkelt njuta av att tillhöra koriandereliten. 

Matkultur världen över

Koriander är som den där gästen som dyker upp överallt – och alltid får maten att bli roligare:

  • Asien: I curryrätter, soppor och såser. Doften ensam räcker för att väcka en wokpanna till liv.

  • Mexiko: Helt oumbärlig i guacamole, tacos och salsa – utan koriander blir det bara… tyst.

  • Indien: Fröna är en självklar del i garam masala och andra kryddblandningar.

  • Mellanöstern & Nordafrika: Ofta i lag med spiskummin, för den perfekta kryddduetten.

  • Europa: I bröd, pickles och till och med i snaps – för vi européer gillar att hälla historia i glaset. 

Odling – så tämjer du en fri själ

  • Botaniskt namn: Coriandrum sativum

  • Familj: Apiaceae (selleriväxter)

  • Livslängd: Ettårig

  • Höjd: 30–70 cm

  • Blommor: Små, vita eller ljusrosa i skira skärmar

Koriander är charmig men lite oberäknelig. Den älskar sol och väldränerad jord, men går i blom så fort du tittar på den med för mycket kärlek. Den trivs bäst när du låtsas som om du inte bryr dig. 

Odlingstips

  • Sådd:
    Så direkt på friland när jorden är varm, i april–maj. Fröna vill ligga grunt, cirka 1 cm, och ha 20 cm mellan raderna. De gror på 1–3 veckor i 12–20°C – lagom för en svensk vår med tålamod.

  • Plats:
    Sol eller halvskugga, gärna vindskyddat. Koriander gillar lite värme men hatar att stå i gyttja.

  • Skötsel:
    Håll jorden fuktig men inte blöt. Gallra till 10 cm mellan plantorna, så slipper du trängseldrama. Ett lager halm eller gräsklipp håller ogräset borta och jorden sval.

  • Blomning:
    Går den i blom? Låt den. Blommorna lockar pollinatörer, och du får egna frön till hösten. Så nytt varannan vecka för jämn skörd – tänk stafettodling, inte sprint.

  • Skörd:
    Plocka bladen när plantan är 15–20 cm hög. Ju mer du skördar, desto längre väntar den med att blomma. Låt fröskärmarna mogna tills de blir bruna, torka och använd i bröd, curry eller som hemlig ingrediens i en citrusdoftande snaps.

Kort sagt:

Koriander är kökets globetrotter, den fria själen bland örter.
Den reser mellan kontinenter, delar folk i läger – och förvandlar allt den rör vid till något som smakar mer än bara middag.

 

 

 


Kunder som har köpt denna produkt har också köpt