Web
Analytics Made Easy - StatCounter

Stenkyndel (Mentuccia calamintha nepeta)

Stenkyndel (Mentuccia calamintha nepeta)

SEK 45,00


Stenkyndel växer vilt i stora delar av främst södra och mellersta Italien och påminner till utseendet lite om oregano. Det vanliga namnet på denna är Mentuccia och det är en ört som är typisk för Toscana. Smaken brukar beskrivas som en blandning mellan mejram och pepparmynta med underbara kryddiga undertoner. I Toscana används Mentuccia ofta i rätter med svamp och i södra Italien brukar man använda Mentuccia i te. Mentuccia används även i köken på Sicilien och Sardinien, Kampanien och Kalabrien. Plantan ska ha väldränerad jord och solig växtplats men trivs även i halvskugga. Blir ca 50 cm hög. 


Artikelnr. GLOF 92/5
st

Calamintha Nepeta L.

Mentuccia

Stenkyndel växer vilt i stora delar av främst södra och mellersta Italien och påminner till utseendet lite om oregano. Det vanliga namnet på denna är Mentuccia och det är en ört som är typisk för för bland annat Toscana och inte minst Rom och Lazio.

Mentuccia Romana är en symbol för det romerska köket och speciellt i Carciofi alla Romana, fyllda kronärtskockor.

Smaken brukar beskrivas som en blandning mellan mejram och oregano med underbara kryddiga underton av pepparmynta. Den växer vilt i de centrala och södra delarna av Italien. Mentuccia har ett lite annorlunda växtsätt, lite spretigt och med grågröna lite "håriga" vackra blad. Blommorna är underbart ljuslila. 

I Toscana används Mentuccia ofta i rätter med svamp och i södra Italien brukar man använda Mentuccia i te. Mentuccia används även i köken på Sicilien och Sardinien, Kampanien och Kalabrien. Plantan ska ha väldränerad jord och solig växtplats men trivs även i halvskugga. Blir ca 50 cm hög. Det finns även en Mentuccia Romana (polejmynta) som är en symbol för det romerska köket och speciellt i Carciofi alla Romana, fyllda kronärtskockor.

Smaken brukar beskrivas som en blandning mellan mejram och pepparmynta med underbara kryddiga undertoner. I Toscana används Mentuccia ofta i rätter med svamp och i södra Italien brukar man använda Mentuccia i te. Mentuccia används även i köken på Sicilien och Sardinien, Kampanien och Kalabrien. Plantan ska ha väldränerad jord och solig växtplats men trivs även i halvskugga. Blir ca 50 cm hög. 


De fina blommorna gillas skarpt av humblor, bin och fjärilar.

Ett måste i den italienska örtagården.

Perenn.

Förkultivering inomhus. Täck ej fröerna. Utplantering när risken för frost är över. Fin som kantväxt i örtagården. Blommar från juli.

 

 

 

 

 

 

 

Produktens taggar

Det finns inga taggar i registret.

Mina taggar

Kunder som har köpt denna produkt har också köpt