Web
Analytics Made Easy - StatCounter

Stenkyndel (Mentuccia calamintha nepeta)

Stenkyndel (Mentuccia calamintha nepeta)

SEK 45,00


Stenkyndel växer vilt i stora delar av främst södra och mellersta Italien och påminner till utseendet lite om oregano. Det vanliga namnet på denna är Mentuccia och det är en ört som är typisk för Toscana. Smaken brukar beskrivas som en blandning mellan mejram och pepparmynta med underbara kryddiga undertoner. I Toscana används Mentuccia ofta i rätter med svamp och i södra Italien brukar man använda Mentuccia i te. Mentuccia används även i köken på Sicilien och Sardinien, Kampanien och Kalabrien. Plantan ska ha väldränerad jord och solig växtplats men trivs även i halvskugga. Blir ca 50 cm hög. 


Artikelnr. GLOF 92/5
st

Calamintha Nepeta L.

Mentuccia

Stenkyndel växer vilt i stora delar av främst södra och mellersta Italien och påminner till utseendet lite om oregano. Det vanliga namnet på denna är Mentuccia och det är en ört som är typisk för för bland annat Toscana och inte minst Rom och Lazio.

Mentuccia Romana är en symbol för det romerska köket och speciellt i Carciofi alla Romana, fyllda kronärtskockor.

Smaken brukar beskrivas som en blandning mellan mejram och oregano med underbara kryddiga underton av pepparmynta. Den växer vilt i de centrala och södra delarna av Italien. Mentuccia har ett lite annorlunda växtsätt, lite spretigt och med grågröna lite "håriga" vackra blad. Blommorna är underbart ljuslila. 

I Toscana används Mentuccia ofta i rätter med svamp och i södra Italien brukar man använda Mentuccia i te. Mentuccia används även i köken på Sicilien och Sardinien, Kampanien och Kalabrien. Plantan ska ha väldränerad jord och solig växtplats men trivs även i halvskugga. Blir ca 50 cm hög. 

Mentuccia, även kallad netpitella i Italien. Den växer vilt på vissa ställen och är känd för att attrahera bin och humlor. Nepitella är även känd sedan urminnes tider för sin medicinala egenskaper.

Namnet ”mentuccia” är ett diminutiv av italienskans "menta", eftersom plantan har mindre blad och mildare doft. Nepitella lär komma från latinets ”nepa” som betyder skorpion eftersom man trodde att plantan kunde kurera människor som blivit bitna av en skorpion.

Mycket lättodlad och kan även självså sig, perfekt för en ”vild med vilje” trädgård.

Mentuccia är mycket motståndskraftig och har blivit en symbol för uthållighet och tålighet och i vissa regioner i Italien (särskilt i Marche och Umbrien) brukade man plocka mentuccia i stora buketter och ge till sina nära och kära som en vittnesbörd för kärlek och uthållighet.

Även om mentuccia växer och odlas på många platser är det speciellt i Lazio, Toscana och på Sicilien där den mest används i köken. Carciofi alla romana är antagligen den mest berömda rätten där mentuccia används. Men det finns andra exempel. På Sicilien ger den smak åt inlagda oliver. I Toscana kryddar mentuccia rätter med Karljohanssvamp. I Kampanien använder man mentucca som en ingrediens i frittata och ravioli. Man kan även göra likör av mentuccia och den är jättegod i fräscha sallader.

Mentuccia används antingen färsk eller torkad. Smaken brukar beskrivas som en blandning mellan mejram och pepparmynta med underbara kryddiga undertoner. I Toscana används Mentuccia ofta i rätter med svamp och i södra Italien brukar man använda Mentuccia i te. Mentuccia används även i köken på Sicilien och Sardinien, Kampanien och Kalabrien. Plantan ska ha väldränerad jord och solig växtplats men trivs även i halvskugga. Blir ca 50 cm hög. 

De fina blommorna gillas skarpt av humblor, bin och fjärilar.

Ett måste i den italienska örtagården.

Perenn.

Förkultivering inomhus. Täck ej fröerna. Utplantering när risken för frost är över. Fin som kantväxt i örtagården. Blommar från juli.

Copyright: Gourmetgarage

 

 

 

 

Produktens taggar

Det finns inga taggar i registret.

Mina taggar

Kunder som har köpt denna produkt har också köpt