SPISKUMMIN (Cumino Cuminum Cyminum L.)

SPISKUMMIN (Cumino Cuminum Cyminum L.)

SEK 39,00


Artikelnr. GLOF 46/20
st

Spiskummin – världens mest missförstådda frö

Det är något med spiskummin som får folk att rynka på näsan – tills de plötsligt inser att det är själva hjärtat i allt gott de någonsin ätit. Chili sin carne? Kebab? Indisk daal? Marockansk couscous? Voilà – spiskummin! Det där lilla, krokiga fröet som luktar som en varm vind över Marrakech och smakar som om jorden själv fått kryddhybris.

Spiskummin (Cuminum cyminum) är alltså inte släkt med vanlig kummin, även om de delar efternamn. 

När du rostar spiskummin i torr panna vaknar hela kryddhyllan till liv. Och om du blandar den med lite citron, vitlök och olivolja – då har du ett hemligt vapen mot alla tråkiga middagar. 

Odlingstips för spiskummin 

Spiskummin är solens växt. Den vill ha värme, ljus och sandig jord – helst något som påminner om en torr flodbädd i Spanien eller en stenig rabatt i Provence.
Men den går faktiskt att odla i Sverige också, om du ger den lite kärlek och tålamod:

  • Sådd: Förkultivera inomhus i april. Fröna gror på 1–2 veckor i 20–25 grader.

  • Utplantering: Plantera ut när nätterna blivit varma, gärna i växthus eller på den soligaste platsen du har.

  • Jord: Väldränerad, mager och sandig jord. Spiskummin hatar blöta fötter.

  • Skörd: Fröna är klara när plantan gulnar och fröställningarna torkar. Häng upp i buntar och låt torka helt innan du gnuggar loss fröna.

  • Tips: Dofta på dem innan du stoppar dem i burken – det är som att sniffa på solnedgången över Sahara.


Kunder som har köpt denna produkt har också köpt