Min artikel om Ingmar Nilsson i Påarp som odlar melon på friland i Påarp. Publicerad i Natur och Trädgård 2023.
Melonodling på frammarsch i Sverige
Oavsett om det handlar om cantaloupe, nät- eller honungsmelon uppskattas en fullmogen melons söta och saftiga smak verkligen av alla. Den är dessutom rik på nyttiga vitaminer och mineraler men snål på kalorier.
De flesta associerar melonodling med stora odlingsanläggningar under den starka solen på sydligare breddgrader – men det går faktiskt även alldeles utmärkt att odla melon på friland här i Sverige. Skånska Påarp, som ligger några kilometer öster om Helsingborg, har en ca 80-årig historia just när det gäller odling av denna värmeälskande frukt. Ingmar Nilsson på Pukemossens Gård i Påarp är 2:a generationens melonodlare och odlar bland annat nätmeloner, honungsmeloner och vattenmeloner på en yta på ca 4 000 m2. Vi har besökt Ingmar, som berättar mer om sina melonodlingar och ger sina bästa odlingstips kring just frilandsodling.
Frukt eller grönsak?
Officiellt är melonen en grönsak, men klassificeras oftast som frukt. Melonen ingår i den botaniska familjen gurkväxter – Cucurbitaceae – liksom ex. pumpa och gurka. Det latinska namnet är Cucumis melo och de olika melonsorterna är ettåriga, d.v.s. man sår, odlar och skördar samma år. Plantan karaktäriseras av en lång krypande eller klättrande stam. Melonen har sitt ursprung i Afrika, men tack vare egyptierna, som var de första som odlade och förädlade meloner, kan vi idag alla njuta av den. Melonen var också en av romarrikets mest kända frukter. Det finns stor variation inom melonsläktet och de olika nät- och honungsmelonerna går under den gemensamma beteckningen sockermeloner, detta för att särskilja dem från vattenmelonen (Citrullus lanatus).
Odling sedan slutet av 40-talet
I Frankrike började man odla melon på friland i mitten av 1800-talet och 100 år senare började Ingmar Nilsson far, Gunnar, med odling i Påarp. Detta är kanske en nyhet för många, men melonodling har faktiskt en lång historia just här. Den kommersiella odlingen startade så tidigt som i slutet av 40-talet och Gunnar odlade melon i varmbänk ända från 1947 till 2002. På den tiden hade man en genomsnittlig avkastning på 4 ton/år från en odling på 2 500 m2. I trakten runt Påarp finns många mindre gårdar och alla hade sin egen melonodling, berättar Ingmar.
Spanien har värmen men vi har ljuset
Sommarvädret i Sverige kan vara ganska oförutsägbart och detta kan vara en utmaning vid odling av värme- och solälskande meloner på friland. Men generellt är det annars ganska enkelt att odla meloner. Plantorna älskar solsken, näringsrik jord och ljumma vindar. Ingmar berättar att jämfört med Spanien, ett av de länder i Sydeuropa där melonodlingen är som mest utbredd, har vi den 21 juni nästan 3 timmar mer dagsljus än Spanien. Ljuset och värmen vi har under sommaren är perfekt för melonodling och tack vare de ljusa dygnen växer melonerna kraftigt.
Vilka sorter passar för frilandsodling?
Aroma var den klassiska svenska melonsorten som odlades i Påarp. Den introducerades i mitten av 70-talet och fanns på marknaden fram tills 2015, då den försvann. Aroma var huvudsort i både Sverige och Danmark. Idag finns det en sort som räknas som alternativ till Aroma. Namnet på denna sort är E81.5024 och det är en av de sorter som Ingmar odlat i år. Tidigare sorter som odlades i området innan Aroma var ex. Herma och West.
Det finns massor av melonsorter att välja mellan i dagens frökataloger och många äldre sorter är idag tillbaka på marknaden, och det finns även många hybridsorter eller förädlade sorter som är utvecklade till att behöva färre soltimmar för att mogna.
Klassiska nätmeloner är mindre sorter som är perfekta för frilandsodling. Ingmars råd är att man vid frilandsodling väljer tidiga sorter och att dessa sorter inte bör väga mer än 1,5 kg när de är helt mogna.
12 olika sorter 2022
När Ingmar startade sin kommersiella odling ville han odla de sorter som redan är kända av de svenska konsumenterna.
År 2022 odlade Ingmar 12 olika sorter, främst olika nät- och cantaloupemeloner, som ex. Gaudio och Charentais. Även den spanska honungsmelonen Piel de Sapo och vattenmelon Mini Love F1 fanns i odlingarna i Påarp.
Marktäckningsväv
Melonplantor har generellt låg motståndskraft mot ogräs. Eftersom Ingmar är ekoodlare har han bara två lösningsalternativ – att mekaniskt avlägsna ogräset (ett omfattande arbete) eller att odla med marktäckningsväv, som ex. Mypex. Det senare alternativet är enligt Ingmar det bästa sättet att hindra ogräset från att växa på och väven bidrar även till att hålla jorden varm.
Full sol
Odlingsplatsen för meloner ska vara i full sol, annars kommer mogningen att bli långsam och fruktsättningen dålig. Meloner kräver ju varm och väldränerad djup jord.
Det är viktigt att man inte vattnar sina plantor för mycket, förutom när det är riktigt varmt under högsommaren. Melonplantornas rötter går långt ner på djupet och de klarar sig därmed länge utan vatten. När frukterna nästan är mogna och redo att skördas är tricket att drastiskt minska vattningen. Vissa odlare slutar helt att vattna innan skörd, detta för att fruktköttet ska bli så sött och välsmakande som möjligt.
Den största utmaningen för en svensk melonodlare är en överdrivet regnig sommar, säger Ingmar.
Förkultivering
Ingmar startar förkultivering från mitten av mars. Sådden ska hållas varm och får inte torka ut. Efter groning ska plantorna stå ljust och lite svalare. Ingmar toppar huvudstammen efter 5 blad och sidoskotten efter 2 blad.
Ingmar får plats med ca 3 000 plantor i sitt 18 m2 stora växthus. Utplantering på friland börjar i mitten av maj och avslutas i mitten av juni. Skörden börjar i augusti och pågår fram till slutet av september/början på oktober, beroende på sensommarvädret.
Gott om plats
Melonplantor ska ha gott om plats på friland – avståndet bör vara minst 70 cm. Om plantorna står för tätt kan sockerhalten i melonerna reduceras.
Plantorna kräver bin för pollinering och god tillgång på bin ger snabbare tillväxt och större frukter.
Undvik att melonerna får ”liggsår”
Man kan lägga melonfrukterna på tegelstenar eller träpinnar så att melonerna inte nuddar marken. Det går även att låta liggande meloner ”friväxa”, bara man är noga med att se till att frukterna ligger fritt från andra växtdelar, i synnerhet blommor och vissna melonämnen.
Ingmars tips är att löpande vända frukterna om de ligger på marken för att på så sätt undvika att de möglar eller angrips av jordparasiter.
Varje enskild planta producerar både hon- och hanblommor, men det är bara honblommorna som utvecklar frukt. Låt inte för många meloner utvecklas på varje planta – gå ofta igenom odlingen och avlägsna sidoskott så att varje enskild planta bara har några få frukter.
När är melonerna redo att skördas?
Det tar tid att lära sig att se när en melon är redo att skördas. Mognaden varierar även från melonsort till melonsort. Det är lättast att se när nät-, cantaloupe- och charentaismeloner börjar bli skördeklara. När deras yta börjar mattas och färgen grånas vet man att det snart är dags. När sedan färgen övergår från grågrön till gulorange och bladskaftens färg övergår från grönt till gult är det dags för skörd. Frukterna är skördeklara när stjälksidan och andra sidan börjar bli lite mjukare och stjälken spricker vid fruktfästet. Pressa försiktigt med tummen och känn efter. En melon mognar inifrån och ut, och man kan även dela melonen för att se färgen på fruktköttet.
Melonaromens sötma är även mer påfallande när de är helt mogna och det är skördedags.
Vissa erfarna odlare kan även “höra” när melonerna är klara eftersom de då producerar ett speciellt ljud när man knackar försiktigt på ytan med handflatan. Detta gäller speciellt vattenmeloner.
Svenska meloner på frammarsch
Ingmar berättar att trots att sommaren 2022 har varit torr och solig så har han inte vattnat en endaste gång! De allt längre och varmare somrarna och våra ljusa sommardygn gynnar utvecklingen av den svenska melonodlingen på friland. Växthusodling i all ära, men det finns ingenting som slår smaken av en melon som fått mogna i naturlig värme och sol. Och, inte minst, kräver odling på friland mycket mindre arbete. Melon går och borde odlas i mycket större utsträckning på friland i Sverige, avslutar Ingmar.