Stjälkselleri (Sedano) Dorato d'Asti

Stjälkselleri (Sedano) Dorato d'Asti

SEK 39,00


Artikelnr. SEMI365M
st

Apium graveolens

Stjälkselleri Dorato d’Asti är en sort som kommer från området Asti och Tanaro Valley i regionen Piemonte i norra Italien. Termen ”dorato” betyder gyllene och det beror på den gyllengula färgen på bladen och stjälkarna.

En speciell egenskap hos denna sort är att den inte kräver manuell blekningsteknik på fältet eftersom stjälkarna blir blekta automatiskt (självblekning) så länge odlingen sker i fält med hög densitet så det växer väldigt tätt tillsammans och ”skuggar” väl varandra. Som alternativ för att få en fullständig blekning av stjälkare kan blekning med jord, halm eller svarta plastskivor appliceras som vanligt och man ska även binda upp stjälkarna för att bleka och göra plantan mer kompakt några dagar innan skörd.

Dorato d’Asti är ganska resistent mot låga temperaturer och brukar sås direkt på friland i Italien från mars och förkultiveringen startar i januari som här. Stjälkselleri växer rakt och kraftigt och var och en kan nå en vikt på 1 till 1,5 kg. Plantorna blir 40-60 cm. andra året. Dorato d’Asti behöver en konstant tillgång på vatten.

Odling av denna sort i Asti började i början av 1900-talet och idag är sorten registrerad i Registro Nazionale delle Varietà da Conservazione (nationellt register över bevarandesorter). Växten ursprung går tillbaka till 1600-1700-talet då nya urvalsinsatser gjordes för att förbättra sellerismaken.

Enligt italiensk tradition ska sådd ske under de avtagande månperioderna. Familjer skördade inte alltid hela växten, det är också möjligt att skörda endast de yttre stjälkarna för konsumtion och låta resterande stå kvar ute på fältet.

Smaken är delikat och aromatisk och den har en trådfri, saftig och mjäll konsistens. Den kan ätas rå i sallader eller pinzimonio (blandade råa grönsaker skurna i stavar m)ed morötter, paprika etc. doppad i extra virgin olivolja med salt och peppar. Den passar även perfekt i kombination med valnötter och italiensk mjukost som robiola.

Plantavstånd: 40 x 25 cm


Kunder som har köpt denna produkt har också köpt