Snart på lager igen!
Pumpa CHARANGO (typ Butternut)

Pumpa CHARANGO (typ Butternut)

SEK 39,00


Artikelnr. SEMI 381M

Pumpa Charango – den lilla kraftpumpan med stor personlighet

Det finns pumpor… och så finns Charango – den pigga, solhyvade lilla sorten som beter sig som om den vore huvudrollen i en latinamerikansk musikal.
Den slingrar upp, tar plats, blommar som en gul fest och producerar pumpor som ser ut som små, perfekt rundade konstverk du vill fotografera innan du äter dem.

Namnet? Jo, den lär varandra döpt efter det lilla sydamerikanska stränginstrumentet – och den är precis lika livlig. En planta som liksom spelar egna riff i köksträdgården: snabbväxande, charmig och med frukter som glänser i orange och djupgrönt som om de vore lackade.

Kuriosa – visste du att…

  • Charango är en av få pumpor som nästan alltid lyckas i kalla somrar – den vägrar ge upp.

  • I Sydamerika används pumpor med liknande form i soppor som anses vara “barnens första smak av sol”.

  • De små frukterna är perfekta för att ugnsrosta hela – den matlagande motsvarigheten till att öppna en present med snöre.

  • Dess kompakta växtsätt gör den idealisk för små trädgårdar, pallkragar och hemliga hörn.

  • Pumpans skal är så dekorativt att många odlare först använder den som pynt… och sedan inser att den dessutom är löjligt god.

Faktaruta: Pumpa Charango

Latinskt namn: Cucurbita moschata

Typ: Mini–till medelstor matpumpa
Färg: Orange med snygga gröna stråk
Kött: Fast, sött och aromatiskt
Smak: Nöttoner, mild sötma, smälter fint vid tillagning
Användning: Ugnsrost, soppa, puré, paj, bakning
Storlek: 0,8–1,5 kg
Klimatbonus: Klarar svenska somrar över förväntan
 

Så odlar du Charango – lätt, snabb och tacksam

Sådd & utplantering

  • Förkultivera i maj (1 frö/kruka).

  • Plantera ut när frostnätterna passerat.

  • Direktsådd möjlig i juni i varm jord.

Läge

  • Sol, sol, sol – som en liten semester i trädgården.

  • Skyddat läge ger tidigare skörd.

Jord & näring

  • Trivs i varm, mullrik, rejält gödslad jord.

  • Gillar kompost, gräsklipp och värme omkring fötterna.

Skörd

  • Plocka när skalet blir hårt och frukten får mognadsfärg.

  • Låt gärna eftermogna inne – smaken fördjupas.

Kulinarisk inspiration – små pumpor med stora idéer

Ugnsrostad Charango “au naturel”

Skär av toppen, gröp ur kärnorna, ringla honung och olivolja, lite timjan.
Rosta tills köttet är mjukt som smör. Ät med sked. Le lyckligt.

Charango-puré med salvia

Mixa rostad pumpa med smör, vitlök och färsk salvia.
På allt: pasta, risotto, grillade grönsaker, bröd… allt blir godare.

Höstpaj med Charango

Fyll en paj med pumpapurée, muskot, grädde och gruyère.
Fransk höst möter sydamerikansk charm.

 


Kunder som har köpt denna produkt har också köpt