Butterhead Mix – La salade qui sourit
Fem smörmjuka primadonnor i samma påse
Om det finns en sallat som ler tillbaka när man tittar på den – så är det butterhead.
Bladen är så mjuka, så lena och så milda att man nästan undrar om den faktiskt är släkt med smör.
(Italienarna hävdar det. Fransmännen muttrar att det ändå var dem som uppfann salladen.)
Men nu kommer den stora sanningen:
Din Butterhead Mix innehåller fem sorter – fem personligheter – fem kungligheter.
-
Regina di Maggio – majdrottningen som alltid kommer för tidigt till festen.
-
Attrazione – förförisk, fräsch och med blad som flirtar med ljuset.
-
S. Anna – den stabila, klassiska italienska skönheten som aldrig vissnar i onödan.
-
Regina d’estate – sommarens grönklädda drottning, sval och elegant även i värme.
-
Testa di Burro d’Inverno – vinterhuvudet som vägrar ge upp trots att alla andra packat ihop.
Tillsammans bildar de en mix som gör varenda skål, macka och wrap till en medelhavsemester.
Varför älskar alla butterhead?
För att bladen är smörmjuka.
För att smaken är mild men ändå rik, till skillnad från isberg som mest smakar… ja, krisp.
För att det är den enda sallaten som faktiskt har järn i sig! (Ett faktum som borde få ett eget diplom.)
Butterhead är perfekt i stora skålar, på frukostmackor, under varma rätter, runt mexikanska wraps – och som dekoration när man vill låtsas att man driver en liten kvartersbistro i Modena.
Kuriosa – visste du att…?
"Burro" betyder smör på italienska och italienare är så stolta över det här att de ofta säger att deras sallat smakar som “promenaden mellan två måltider”.
I Frankrike kallas butterhead ofta "laitue grasse" - den feta sallaten. Smickrande? Nej. Logiskt? Ja.
Butterhead odlades i kloster på 1400-talet eftersom munkarna ansåg att den “lugnar själen”.
I romerska banketter serverades butterhead som sista rätt – man trodde att sallaten hjälpte gästerna att återvända hem rakare i ryggen efter vinintaget.
Bladen är så perfekta som matwraps att mexikaner kallade dem “la hoja italiana” på 1700-talet.
Faktaruta – Butterhead Mix (5 sorter)
Latinskt namn: Lactuca sativa L.
Typ: Butterhead / huvudsallat
Sortinnehåll: Regina di Maggio, Attrazione, S. Anna, Regina d’Estate, Testa di Burro d’Inverno
Smak: Mild, söt, smörig
Blad: Stora, mjuka, tunna, ljusgröna
Näring: Högre järninnehåll än vanlig sallat
Förpackning: 6 gram (ca 3600–7200 fröer!)
(“Ja, italienarna var generösa igen… någon måste ha nyst och tömt hela hinken.”)
Odlingsanvisning
Såtid:
Mars – september (i omgångar för jämn skörd).
Sådjup:
1 cm
Radavstånd:
25–30 cm
Plantavstånd:
20–25 cm
Läge:
Sol – lätt skugga
Vattning:
Jämn fukt (torr sallat är sur sallat – personlighetssur).
Skörd:
När huvudet känns fast och bladen är smörmjuka. Plocka hela huvuden eller blad för blad.
Tips:
Så lite och ofta – så får du oavbruten sallatslycka.
Täck för att undvika sommarskador och stress.
Tål att skördas även i lite svalare väder.