Det finns lökar.
Och så finns det Borettana – den lilla, platta, solvarma löken som beter sig som om den har ett exklusivt avtal med de italienska köken i Emilia-Romagna.
Den är rund som en liten pjäs från ett gammalt brädspel, platt som en minipannkaka och så söt att man undrar om den egentligen borde ligga i desserthylla.
Borrettana är löken som kliver in i köket och säger:
“Allora… ska vi göra något riktigt gott?”
Den är känd för sin milda, karamelliga smak, sin charmigt runda form och sin förmåga att förvandla vilken rätt som helst till något som känns som en långlunch i Parma.
I Italien bakas den långsamt i ugn tills den blir mjuk som smör.
I balsamico blir den rent av farligt god!
Och i små lökspett är den så vacker att gästerna inte vet om de ska applådera eller äta först
Kuriosa – en liten italiensk diva
-
Borrettana kommer från staden Boretto i Emilia-Romagna, där man odlat den i över 200 år.
-
Den användes förr som “marknads-lök” eftersom den höll sig perfekt under långa transporter med häst och vagn.
-
Italienare rostar den i balsamico, lägger den på focaccia eller picklar den för antipasto – ofta innan någon ens hinner fråga vad de lagar.
-
Den kallas ibland "cipollina schiacciata" – “den platta lilla löken”.
-
Det sägs att den är så vacker att den fick egna fat på marknaderna i Parma.
Faktaruta
Namn: Cipolla Borrettana
Latinskt namn: Allium cepa
Typ: Platt, lagringsduglig, italiensk gourmetlök
Form: Rund och karakätristiskt platt, gulbrunt skal
Smak: Mild, söt, aromatisk – fantastisk att rosta eller pickla
Höjd: ca 30–40 cm blast
Utvecklingstid: ca 110–120 dagar
Lagring: Mycket bra – torkar fint och håller länge
Passar till:
– Ugnsbakning
– Balsamicolök
– Pickles
– Antipasti
– Focaccia
– Små lökspett
– Alla recept som kräver charm och karaktär
Odlingsanvisning – så lyckas du med Borrettana
Såtid:
Sådjup:
1 cm
Radavstånd:
30–40 cm
Plantavstånd:
8–12 cm (ju tätare, desto mindre och sötare lökar)
Läge:
Soligt – mycket sol = mycket smak
Jord:
Luckert, näringsrikt, väldränerat
(lerjord funkar men lös upp med kompost)
Vattning:
Jämn fukt → fina, platta lökar
Sluta vattna sista veckorna för bättre lagring
Skörd:
När 50–70 % av blasten lagt sig
Lyft försiktigt, låt torka i sol/växthus 1–2 veckor
Tips:
Gallra tidigt! Borrettana vill ha utrymme att breda ut sig.
Fantastisk att odla i rader tillsammans med morötter och tagetes.
Lagra torrt, svalt och luftigt – hänger du dem i flätor blir de ännu gladare.