Allium cepa
Tropea Rossa Lunga – Kalabriens stolthet med smak av sol och hav
Det finns lökar. Och så finns det Tropea Rossa Lunga.
Den är inte bara en lök – den är ett kulturarv med doft av havsbris och barndomsminnen från Syditalien.
Från byn Tropea på Kalabriens soldränkta kust kommer denna lök med sitt tunna, glänsande skal i rosarött som övergår i blekt vitt – som om solen själv målat den med akvarell.
Lokala odlare säger att hemligheten sitter i jorden: la terra dolce, den söta jorden, som mildras av havets salta luft. Resultatet är en lök så mild att italienarna äter den som frukt – rå, tunt skuren, med olivolja och havssalt.
En lök med kungligt rykte
Tropea-löken har odlats i över 2000 år. Det var fenicierna som först förde den till Kalabrien, där greker och romare fortsatte att odla den för dess sötma.
Under 1700-talet exporterades den i buntar till Neapel och vidare till Frankrike – där den kallades l’oignon des anges, änglarnas lök.
På 1800-talet var den så eftertraktad att hela familjer i Tropea livnärde sig på att fläta lökar i långa girlander (trecce di cipolle), som såldes på torgen i sydlig hetta.
Odling – sol, kärlek och tålamod
Tropea Rossa Lunga trivs i solia, varma lägen, men är förvånansvärt tålig även i svenskt klimat.
Den vill ha lätt, näringsrik jord – gärna sandblandad och väldränerad – precis som på Kalabriens kust.
Såtid: Februari–april inomhus, plantera ut i maj.
Sådjup: 1 cm, och plantera ut plantorna med 10 cm avstånd.
Läge: Soligt, gärna skyddat.
Vattning: Regelbundet, men undvik stående fukt.
Skörd: Juli–augusti, när blasten gulnar.
Efter skörd får lökarna gärna hänga i knippen på tork, precis som i Tropea – det är vackert, doftar ljuvligt och bevarar smaken.
Matglädje – löken som får folk att le
Tropea Rossa Lunga är mild, söt och saftig.
Rå i sallad med tomater, burrata och basilika smakar den som sommaren själv.
Grillad med lite olivolja och havssalt blir den karamelliserad och förförisk.
Och långsamt stekt med smör, balsamico och timjan blir den till en mjuk marmelad – underbar till ost, bröd eller en krispig tarte tatin.
“I Tropea säge man att man kan känna på doften om en lök odlats med kärlek.
Och Tropea-löken doftar alltid kärlek.”
Visste du att...
Tropea-löken har IGP-skydd (Indicazione Geografica Protetta), vilket betyder att endast lökar odlade kring Tropea får bära namnet.
Den används till glass i Kalabrien – gelato alla cipolla di Tropea!
På festivalen Sagra della Cipolla Rossa di Tropea firas löken varje sommar med musik, dans och lökpizza i långa rader.
En fröpåse för odlare med aptit
Franchi-påsarna är som Italien självt – generösa, passionerade och lite galna.
De är fyllda till brädden med möjligheter. Vår påse med Tropealök frön innehåller ca 500 fröer.