KRYDDSALVIA (Salvia officinale)

KRYDDSALVIA (Salvia officinale)

SEK 35,00


Artikelnr. DBA 119/1
st

ÖRTGLÄDJE

SALVIA – örten som doftar historia och middagsfrid

Salvia är örternas filosof – en klok gammal själ som doftar både medelhav och söndag.
Redan romarna visste att salvia “räddar livet” (därav namnet Salvia från latinets salvare – att hela).
Den bär smaken av sol och sten, av gamla murar och långkok.
Och när doften möter smör i en het panna händer något nästan religiöst.

1. Smör + salvia = evig kärlek

Låt några blad fräsa sakta i smör tills de blir krispiga och doften drar igenom hela köket.
Häll över färsk pasta eller gnocchi, strö på flingsalt och riv parmesan.
En rätt så enkel att man känner sig lite syndig efteråt.

2. Salvia till fisk och fågel

Lägg färska blad i hel fisk innan grillning eller stoppa några i kycklingen innan den åker in i ugnen.
Smaken är mild men bestämd – som någon med väldigt god smak och en lång historia.

3. Örtsmör med ryggrad

Finhacka salvia, blanda med smör, vitlök och citron.
Perfekt till grillat kött, rotsaker, eller som en hemlig ingrediens i ugnsrostad potatis.

4. Salviate – gammal huskur i modern kopp

Koka färska blad i hett vatten, låt dra fem minuter och tillsätt honung.
En kopp salviate lugnar både magen och tankarna – som en kram från historien. 

Salvia är den sorts ört som doftar både trygghet och äventyr – ett slags aromatiskt mellanting mellan mormor och Medelhavet.

ODLINGSGUIDE: SALVIA – tålig, stolt och förtrollande aromatisk

Salvia trivs bäst i sol och väldränerad jord – gärna mager, varm och kalkrik.
Så inomhus tidigt på våren (mars–april) och plantera ut när jorden värmts upp.
Den älskar sol och torka hellre än blöta rötter.

För friland: plantera med 25-30 cm mellanrum, och låt plantan stå torrt och ljust.
Klipp ner vissna grenar på våren för att stimulera ny tillväxt.
Salvia är flerårig i milda lägen, men uppskattar vinterskydd – täck med löv eller granris i kalla zoner.

Bladen är som bäst precis innan blomning – då smaken är som mest intensiv.
Torka dem försiktigt eller frys in i smör – doften hänger kvar länge. 

Tips: Plantera salvia nära rosmarin, lavendel och timjan – de trivs som gamla vänner i samma soliga hörn.

Salvia officinalis – örternas drottning

Historik

Salvia officinalis, den äkta salvian, har odlats i tusentals år och bär med sig en rik historia av helande och kulinariska traditioner. Namnet kommer från latinets salvare – ”att hela” – och redan i antikens Rom ansågs salvia vara en helig växt med kraft att rena både kropp och själ. I medeltida klosterträdgårdar var den ett självklart inslag, både som medicinalväxt och som skydd mot onda andar.

Kulinarisk användning

I köket är salvia en av de mest karaktärsfulla örterna. De grågröna, lätt ludna bladen har en intensiv, aromatisk smak med peppriga och lite kamferaktiga toner. I Italien är den oumbärlig i flera klassiska rätter. Den är också en självklarhet i smörstekta gnocchi, pumpapasta eller som smakförhöjare i långkok. I Norden har salvia använts i århundraden till fetare kötträtter, då örten hjälper matsmältningen.

Odling i Sverige

Salvia är en flerårig halvbuske som trivs i soliga, väldränerade lägen. I södra Sverige kan den övervintra utomhus, men i kallare zoner kan den behöva vintertäckas eller odlas i kruka och tas in under vintern. Den älskar magra jordar och klarar torka bra – för mycket näring gör den ranglig och mindre aromatisk. Klipp ner plantan på våren för att främja nya friska skott. En väletablerad salvia kan leva i många år och blir bara bättre med tiden.

Kuriosa

I folktron ansågs salvia förlänga livet – det finns till och med ett gammalt talesätt:
"Cur moriatur homo cui salvia crescit in horto?" – ”Varför skulle en människa dö när salvia växer i hennes trädgård?”

OBS! Våra förpackningar innehåller 1,5 gram salviafröer. Antal fröer per gram är ca 250-300 st vilket innebär minst 400 fröer. 


Kunder som har köpt denna produkt har också köpt