Elefantvitlök/AGLIONE tipico della Valdichiana - 3 klyftor för plantering

Elefantvitlök/AGLIONE tipico della Valdichiana - 3 klyftor för plantering

SEK 125,00


Artikelnr. GLABSAE1/20
st

Allium Ampeloprasum - Ursprungsland Italien.

3 klyftor för plantering.

Aglione – den äkta italienska elefantvitlöken

Aglione (Allium ampeloprasum var. holmense) är den legendariska italienska elefantvitlöken, odlad i Toscana i århundraden. Den kallas ofta för “vitlökens konung” tack vare sina enorma klyftor och sin milda, aromatiska smak. I Italien är Aglione en kulturskatt och en självklar ingrediens i det toskanska köket.

Historik och kuriosa
Aglione har odlats i Toscana sedan antiken och omnämns redan i romerska skrifter. Den mest kända användningen är i den klassiska pastarätten Pici all’Aglione, en rustik rätt med handrullad pasta och en mustig tomatsås smaksatt med Aglione.
Det är viktigt att komma ihåg: endast elefantvitlök odlad i Italien får kallas Aglione. Precis som med Parmigiano Reggiano eller Prosciutto di Parma är namnet knutet till ursprunget. Elefantvitlök från andra länder är just bara elefantvitlök – inte Aglione.

Smak och användning i köket
Aglione skiljer sig från vanlig vitlök genom sin mildare smak. Klyftorna är stora, köttiga och aromatiska utan att vara skarpa. Den passar perfekt till:

  • Klassiska italienska pastarätter som Pici all’Aglione

  • Ugnsbakad som hel lök – mjuk, söt och nötig

  • Smaksättning av grytor, soppor och långkok

  • Rostad med olivolja till bröd och antipasti

Recepttips – Pici all’Aglione

  • 400 g pici-pasta (eller annan tjock pasta)

  • 4 stora klyftor Aglione

  • 500 g mogna tomater eller passerade tomater

  • Olivolja, salt, peppar och lite chili
    Fräs Aglione i olivolja, tillsätt tomater och låt sjuda till en fyllig sås. Vänd ner pastan, toppa med persilja och servera. En smakresa direkt till Toscana!

Odlingsanvisning för Aglione

  • Plantera klyftorna på våren eller hösten i väldränerad jord.

  • Sätt dem ca 5–7 cm djupt och med 25–30 cm mellanrum.

  • Vattna regelbundet, särskilt under torra perioder.

  • Skörda i juli–augusti när blasten börjar gulna.

  • Torka lökarna luftigt innan lagring.

Aglione trivs bäst i soliga lägen och blir en praktfull växt i köksträdgården – både för ögat och för smaklökarna.

Aglione är perfekt till ex. tomatsåser. De ska skivas tunt, tunt och stekas vid låg temperatur så att de inte bränns vid. 

Jättegod i sallader och till alla rätter som man vill ha den milda goda smaken i, soppor, pajer, grytor och gratänger!

Fantastisk god att även grilla hel.

Plantera varje klyfta ca 25-30 cm från varandra.

På senvåren bildas blomstjälken från mitten av plantan. Ta bort denna då den tar kraft från löken.

ELEFANTVITLÖK SKICKAS SOM SPÅRBAR FÖRSÄNDELSE VIA POSTNORD.

 

 


Kunder som har köpt denna produkt har också köpt