Web
Analytics Made Easy - StatCounter

Tomater som klarar torka bättre än andra

skapad den under Odlingstips

Tomater som klarar torka bättre än andra

TOMATER SOM KLARAR TORKA BÄTTRE ÄN ANDRA

Jag har fått många frågor efter förra veckans avsnitt av Mandelmanns gård där man pratade om tomater som odlas utan vatten. I min bok Från Italien till din köksträdgård som utkom 2016 skriver jag bland annat om pomodoro Siccagno som odlas i Palermo-provinsen på Sicilien. Siccagno-tomaterna odlas där nästan helt utan vatten. Plantorna får endast 300 ml per planta när de utplanteras i slutet av maj, resten ligger i Guds händer, som odlarna själv säger.

Att plantorna ändå växer och producerar tomater beror på att det finns vatten i marken som har lagrats efter vinterns regn

 Odlingen sker också högt upp på bergssluttningar där den höga luftfuktigheten och nätternas temperaturfall gör att plantorna trivs och frodas. Bristen på vatten gör att skörden inte blir så riklig men tomaterna får i gengäld mycket godare smak och högre halter av nyttiga ämnen som finns i tomater.

När jag frågade odlarna vad tomatsorten hette berättade de att det var en tomat egentligen ursprungligen från Holland men att de skulle testa deras lokala tomatsorter på samma sätt och så här några år efter jag skrev boken kan det mycket väl vara att några av deras gamla sorter används.

 

I de södra delarna av Italien är det torrt, varmt och soligt. Precis som hos oss förra sommaren. Där finns inte tillgång till bevattning och där råder säkert bevattningsförbud under sommarens varmaste månader.  

Det finns tomatsorter som klarar torra och varma förhållanden bättre än andra

 Generellt är det tomater som man kan lagra länge som ex. våra Vesuvio giallo, Principe Borghese (den syditalienska sorten med spets), Ponderosa, Crovarese, Pendolino, Regina etc. Det är tomatsorter med tjockt skal innehåller mindre vatten än andra sorter och klarar därför ett varmare och torrare klimat. 

 

Det finns en gammal ”tomattumregel” att när tomaterna börjar mogna på plantan ska man minska på vattningen mer och mer. Detta gör att - precis som Siccagno-tomaterna - tomaterna får en godare smak.

 

 


Kommentar(er) 2

 • Anna
  Anna

  Hej Eva! Nu är det några år sedan jag intervjuade dem. Denna tomat som odlas här är en F1 sort, en hybrid. Men de sa att de så småningom ska testa på deras gamla sorter. Sorter som klarar torka bättre än andra är ex våra hållbara tomater! Ha en fin kväll! Hälsningar Annainfo

  Svar

 • Eva Andersson Roselius
  Eva Andersson Roselius

  Finns det möjlighet att köpa siccagnofrö? Mvh Eva

  Svar

Skriv din kommentar