Tromba d’Albenga – musik i köksträdgården och köket
Latinskt namn: Cucurbita moschata
Ursprung: Albenga, Ligurien, Italien
Zucchetta Tromba d'Albenga inte bara en grönsak – det är en kulinarisk trumpetfanfar. Namnet tromba syftar på den långa, böjda formen som slingrar sig som ett instrument i grönt. En mycket dekorativ kultursort som gärna klättrar, svänger och överraskar – lika självklar på spaljén som på tallriken.
Känd även som Trombocino eller Zuchhetta rampicante med långa kurviga frukter och ett litet ”klot” i ena änden där alla frön samlas. Frukterna kan bli närmare en meter – men magin börjar redan vid 10–20 cm.
Kulinarisk kvalitet (restaurangfavorit)
Här finns det som kockar älskar:
Friskt, sött och nötigt fruktkött – typiskt för Cucurbita moschata
Fast men silkeslent i konsistensen
Mild smak som lyfter både smör, citron, örter och lagrad ost
Skördad späda används den som zucchini: rå, lättgrillad, hyvlad eller hastigt stekt. Vid större storlek passar den utmärkt rostad, fylld eller i långkok.👉 Den visade storleken är perfekt för restaurangköket – här med Hörte Bryggas Martin Sjöstrand och delikata frukter redo för service.
Odlingsanvisning
Sådd: Förkultivera april–maj eller direktså när jorden är varm
Läge: Soligt och varmt
Jord: Näringsrik, djup och väldränerad
Växtsätt: Kraftigt klättrande – odlas med fördel mot spaljé
Avstånd: ca 80–100 cm
Skörd: Från ca 10 cm och uppåt, kontinuerlig skörd ger fler frukter
Låt frukterna hänga fritt – då blir de rakare, jämnare och extra vackra.🌿 Kuriosa & sammanhang
Tromba d’Albenga ingår i “Fantastici 4 d’Albenga” – en lokal hyllning till Albengas stolta odlingstradition tillsammans med:
Cuor di Bue-tomat
Lila sparris
Kronärtskocka Spinoso
En sort som förenar odlingsglädje, estetik och gastronomi – lika självklar i potagern som på vit duk.
Faktaruta
Sort: Tromba d’Albenga
Art: Cucurbita moschata
Typ: Klättrande zucchini/vintersquash
Smak: Söt, frisk, nötig
Skörd: Späd till full storlek
Användning: Rå, grillad, stekt, rostad, fylld
Ursprung: Albenga, Italien
En trumpetstöt för både öga och gom.


Odla zucchini/zucchetta
Zucchini ska ha en ganska lös väldränerad jord. Så direkt på friland ett par veckor efter sista frostdatum, när jorden är tillräckligt uppvärmd.
Sådjupet ska vara ca 2-2,5 cm. Fröet ska placeras rakt upp/vertikalt, annars finns risk att fröet ruttnar innan det har grott. Du kan med fördel förkultivera inomhus för att få en tidigare skörd, och då ska du vara väldigt försiktig så att rötterna inte skadas vid omplanteringen på friland. Det tar ca 50 dagar tills du kan skörda. Plantera ytterligare zucchini ca fem veckor efter den första planteringen, så förlänger du odlingssäsongen.
Zucchiniplantor blir mycket robusta och kraftiga och den behöver stor plats men i gengäld får du grönsaksplantor som producerar massor av god och nyttig zucchini och massor av speciella sorter du inte hittar i vanliga butiker.
Förkultivering
Förkultivering inomhus från mars till slutet av maj. Fyll en liten kruka med bra såjord, så fröet vertikalt ca. 2-2,5 cm djupt och platta till jorden försiktigt. Låt stå i ett soligt fönster.
När plantorna har blivit lite större planteras de små plantorna om i större krukor. Utplantering i slutet på maj, början av juni. Var försiktig så att rötterna inte skadas.
Direktsådd
Zucchinifröer kan också sås direkt på friland i slutet av maj till juni. Odlingsplatsen ska vara så solig som möjligt och jorden redan förberedd med kompost etc. Så 2 fröer vertikalt 2-2,5 cm djupt och när fröerna har grott ta bort den svagaste plantan.
Skötsel av dina zucchiniplantor
Vatten är viktigt så se till att plantorna inte torkar ut under varma sommarmånaderna, näring tillsätts så snart frukterna börjar mogna.
När det gäller zucchini måste man skörda kontinuerligt för att plantan ska förbli produktiv. En planta producerar många zucchini så skörda ett par gånger i veckan.
I grönsaksdiskarna i Sverige är zucchini stora och inte alls så späda och gastronomiska som ex. på en grönsaksmarknad i Italien. Nu har du möjlighet att njuta av riktigt späda zucchini så skörda när de är 10-15 cm långa!
Använd en vass kniv eller trädgårdssax när du skördar så att inte plantan skadas.