Tomat COSTOLUTO DI PARMA

Tomat COSTOLUTO DI PARMA

SEK 39,00


Artikelnr. DBO 106/121
st

Costoluto di Parma – den italienska klassikern i köksträdgården

Den räfflade, saftiga och smakrika tomaten Costoluto di Parma är en riktig pärla bland de italienska tomatsorterna. Med sitt ursprung i Parma, regionen i Emilia-Romagna – känd för parmesan, prosciutto och världens bästa råvaror – har denna tomat i generationer varit en självklarhet i det italienska köket.

Utseende och smak

Frukterna är kraftigt räfflade, djupt röda och köttiga med en rik, söt och aromatisk smak. De är lika vackra att se på som de är goda att äta, och väcker garanterat uppmärksamhet i köksträdgården eller på middagsbordet.

Användning i köket

Costoluto di Parma är mångsidig – perfekt för:

  • Pastasåser & långkok: den köttiga konsistensen gör att smakerna koncentreras vid tillagning.

  • Caprese & sallader: skivorna blir ett konstverk på tallriken.

  • Grillning & ugnsbakning: den djupa smaken framträder ännu mer när tomaten tillagas.

  • Inläggning & konservering: i Italien används den ofta till tomatsås på flaska för vintern.

Kuriosa: I Parma är det tradition att koka en fyllig tomatsås på just denna sort i slutet av sommaren, som sedan konserveras i glasburkar för att njutas av under hela vintern.

Historik & kuriosa

  • Sorten har odlats i norra Italien sedan tidigt 1900-tal och är en av de mest älskade ”costoluto”-sorterna (räfflade tomater).

  • Namnet costoluto betyder just ”räfflad” eller ”veckad” på italienska.

  • Den förväxlas ibland med Costoluto Fiorentino, men Parma-sorten är något mer köttig och kraftfull i smaken.

  • I Emilia-Romagna betraktas den som en kulturskatt, lika självklar som skinkan och parmesanen.

Odlingstips

  • Sådd: Förodla inomhus i mars–april. Plantera ut när risken för frost är över.

  • Läge: Soligt, varmt och skyddat.

  • Planttyp: Indeterminant (höga plantor som behöver stöd).

  • Skörd: Juli–september, beroende på växtzon.

  • Tips: Nyp bort sidoskott för bättre skörd och rikare smak.

  • Jord & näring: Näringsrik, väldränerad jord med jämn vattning.

Varför välja Costoluto di Parma?

  • En äkta italiensk heirloom-tomat med lång historia.

  • Ger riklig skörd av stora, köttiga tomater.

  • Passar lika bra i det professionella restaurangköket som i den lilla köksträdgården.

  • En sort med både smak, kultur och estetik – odling blir en upplevelse, inte bara en skörd.


Kunder som har köpt denna produkt har också köpt