Tomat från Kampanien – originalet med “il pizzo”
Den röda piennolo-klassikern som bjuder på smak, tradition och vintermagi
Direkt från Kampaniens solmogna sluttningar kommer denna vintertomat – den röda, äkta piennolotomaten med sin karakteristiska lilla spets i änden, “il pizzo”.
En sort som älskas för två saker:
-
dess fantastiska smak direkt från plantan
-
dess imponerande hållbarhet när den hängs upp i en stor klasring över vintern.
Det är en högväxande tomat som ska tjuvas, bindas upp och skämmas bort med sol. I gengäld ger den dig klase efter klase av små, röda, glänsande juveler. En riktigt generös planta – och en av våra mest uppskattade klassiker.
Ca 15 fröer per förpackning.
Syditaliens vintertomater – från nisch till svensk odlingssuccé
Det är något i tiden: fler vill odla hållbart, leva mer självhushållande och kunna förlänga sommaren genom sina egna grönsaker. Och det syns tydligt – intresset för Syditaliens vinter- och piennolotomater har exploderat.
”Vi har haft Italiens hållbara tomatsorter i vårt sortiment i många år, men just nu är intresset större än någonsin,” berättar Anna Åkerman, innehavare av Gourmetgarage.
”Det är tydligt att odlarna söker sorter som ger mer än bara skörd – de vill ha smak, hållbarhet och ett sätt att leva närmare sin egen mat.”
Och få saker slår känslan av att i januari plocka en egen tomat som fortfarande är fast, söt och full av sommarsmak.
Varför just piennolo- och vintertomater?
De syditalienska vintertomaterna hängs traditionellt upp i klasar – piennolo – knutna till en ring av tjockt vegetabiliskt snöre. En sådan ring kan väga upp till 5 kilo och blir nästan som en ätbar julkrans.
De förvaras luftigt och svalt, och tack vare deras tjocka skal och låga vattenhalt kan de hålla i många månader.
Rätt lagrade kan vissa sorter hänga sig in i nästkommande vår.
En tradition äldre än konserveringsburken
”När jag startade Gourmetgarage var Principe Borghese en av våra allra första sorter,” säger Anna.
”De kallades för evighetstomater, pomodori da appendere. På 1800-talet hängde man upp hela plantor upp och ner för att bevara tomaterna – långt innan man började konservera på annat vis.”
I Kampanien och Apulien hittar man fortfarande dessa konstfulla tomatklasar – röda, täta och vackra små skulpturer.
Sorter att välja på – alla med sin egen historia
I vårt sortiment finns idag åtta syditalienska vintertomater, bland annat:
-
Principe Borghese – den historiska klassikern med “il pizzo”
-
Regina – Apuliens stolthet
-
Grappoli d’Inverno – vacker och otroligt hållbar
-
Ponderosa – vår mest långlivade sort, känd för sin överlägsna lagringsförmåga
-
Vesuvio giallo – den solgula drottningen från Vesuvio
-
”Vi har till och med halverade Ponderosa som fortfarande är fräscha åtta månader efter skörd,” säger Anna. ”Det säger allt.”
Hur äter man dem?
Nyskördade:
• pressa dem på bröd med lite salt, oregano och en skvätt olivolja – en syditaliensk frukostklassiker
• använd dem i sallader, på pizza eller i pastarätter
Efter lagring:
• perfekta i såser, grytor och alla rätter där man vill ha koncentrerad, intensiv tomatsmak
• skålla gärna först för att ta bort skalet
En symbol för hållbarhet
”Att de syditalienska tomatsorterna blivit så populära i Sverige är fantastiskt,” säger Anna.
”De representerar något större – smak, tradition, hållbarhet. Vi har arbetat med dessa sorter i många år, och nu märker vi hur även andra fröfirmor börjar snegla åt samma håll.”
Och det är inte så konstigt.
Piennolotomater är mer än tomater. De är små röda kulturarv - och en av de vackraste formerna av självhushållning.