Toscansk Sallatsmix – “Il cuore verde della Toscana”
Det gröna hjärtat av Toscana – i din trädgård.
Här är den: sallatsmixen som doftar Toscana långt innan den ens har grott. En blandning av klassiska sorter som odlats i århundraden mellan olivträd, terrakottakrukor och solblekta stenhus.
Det är som att öppna en fröpåse och få en piazza serverad rakt i handen. Och kolla fröpåsen!
Fyra sorter.
Fyra personligheter.
Och minst 5000 fröer – så generöst att man undrar om italienarna skrattade lite när de fyllde påsen.
De toscanska sorterna – små gröna mästerverk
Pesciatina
Den charmiga landsortssallaten från Pescia – spröd, krispig och full av personlighet.
Imperiale
Den stolta, lite aristokratiska typen som växer som om den ägde landskapet.
Gentilina
Snäll i namnet, läcker i smaken – och en av de mest älskade sallaterna i hela Toscana.
Bionda Ortolani (Romansallat)
Grönsakshandlarnas favorit. Hållbar, krispig, smakrik – den som aldrig sviker.
Tillsammans blir de en sallat som lika gärna hade kunnat serveras på en trattoria i Siena där ägaren heter något i stil med Signora Giovanna och är vansinnigt stolt över sin köksträdgård.
Så här gör du en äkta toscansk sallad – “Insalata alla Toscana”
Det är enkelt, rustikt och alldeles underbart.
Riv eller skär dagsgammalt lantbröd i små fyrkanter.
Blanda med toscanska salladsblad.
Tillsätt pinjenötter, svarta oliver, körsbärstomater och rödlök i tunna skivor.
Tappa upp en sked kapris och några sardellfiléer.
Ringla över en vinägrett med riktigt bra olivolja (annars kommer någon italienare och knackar på).
Avsluta med hyvlad Pecorino Toscano - gärna lite frikostigt.
Det här är Toscana i skålform: sol, sälta, jord, örter, bergsvindar och långsamma luncher.
Odling – enkelt som “ciao!”
Direktså direkt på friland när jorden är över 10 grader.
Täck lätt med jord
Håll fuktigt men inte blött
Skörda ofta – bladen älskar uppmärksamhet
Så nytt när du skördat → Toscana hela sommaren
Och det bästa?
MINST 5000 fröer per påse!