Sallat GENTILINA

Sallat GENTILINA

SEK 35,00


Artikelnr. VXO 78/28
st

Sallat Gentilina – framtidens gröna klassiker

Gentilina är italiensk sallatsfavorit som blivit älskad världen över för sin skira limegröna färg, sina krusiga blad och sin otroliga tålighet. Den ger både generösa huvuden och fina baby leaf-blad, och passar lika bra i den lilla köksträdgården som i professionell odling.

En sallat med historia och framtid

Sallat (Lactuca sativa) har odlats i tusentals år, från faraonernas Egypten till dagens gourmetkök. Gentilina är en vidareutveckling av den klassiska “gran rapids”-typen, och har snabbt blivit känd som en sort som tål både värme och kyla – och som håller sig fräsch längre än många andra sallater.

Varför just Gentilina?

  • Zero-residue-vänlig – tack vare sin starka motståndskraft mot sjukdomar och sin snabba tillväxt är Gentilina en idealisk sort för odling utan mätbara rester av bekämpningsmedel.

  • Krispiga, krusiga blad – mild och söt smak med perfekt textur i sallader.

  • Lång skördesäsong – kan odlas vår, sommar och höst.

  • Tålig sort – klarar både kyligare nätter och varmare perioder utan att snabbt gå i blom.

Odlingstips

Så direkt på friland eller i växthus från tidig vår till sensommar. Håll jorden jämnt fuktig och ge plantorna luftigt avstånd så att bladen utvecklas fint. Gentilina kan skördas som baby leaf redan efter några veckor, eller låtas bilda ett större huvud för rikligare skörd.

Smak & användning

Gentilina är lika vacker som god. Bladen ger volym i sallader, fungerar utmärkt i wraps, och kan till och med lättgrillas eller hastigt sauteras. Kombinera gärna med olivolja, citron och färska örter för en klassisk italiensk smakupplevelse.

Kuriosa

I Italien används Gentilina ofta som symbol för hållbar odling – många producenter erbjuder den som zero-residue-sallat, helt fri från rester av kemiska växtskyddsmedel när den når konsumenten. Det gör den till en framtidssort för dig som vill odla hållbart och njuta av rena, friska blad.

OBS!

Ca. 4000 fröer