KÅLVÄXTER

Kålväxter – de robusta, italienska, krispiga och underskattat eleganta hjältarna

Välkommen till kålväxternas gröna universum, där bladen är stora, smakerna djupa och historien lika rik som en långsjudd söndagsragu.

Här hittar du svartkålen från Toscana – det där mörkgröna, majestätiska bladverket som ser ut som något en medeltida riddare hade kunnat bära som mantel. En klassiker i ribollita, lika god i sallad, soppa, gratäng och på plåten.

Minestra nera/Spigariello är den mer hemliga kusinen från Syditalien. En gammal italiensk köksklenod som ger “kökshemligt”-känsla till vilka vardagsrätter som helst. Djup, mild, örtig – och helt beroendeframkallande. Kålens svar på italiensk streetfood. Ett mellanting mellan broccoli och bladkål, med spröda skott som smakar som våren själv. En av de mest älskade kultursorterna i Syditalien, nu redo att klättra in i svenska köksträdgårdar.

Broccoli då? Jo tack – kålväxternas egen superstjärna, stolt, snabbväxande och alltid redo att leverera en skörd som gör att man känner sig som en trädgårdsmästare av rang.

Tillsammans bildar de här sorterna ett kålkompani som är:

  • Lättare att odla än man tror

  • Vackrare i landen än någon vågar erkänna

  • Godare än vad supermarknaden någonsin kan visa

Tänk fräscht, tänk rustikt, tänk italiensk farm-to-table i Skåneformat.

Här börjar din kålglädje.

 

 

Snart på lager!
Svartkål NERO DI TOSCANA (Franchi)

Svartkål NERO DI TOSCANA (Franchi)

VXO 35/7


Nero di Toscana – Toscanas svartkålsdiva med mörka, sammetslika blad och smak av nötig renässans.
Den lyfter allt från soppor till sallader och beter sig som om den är huvudrollen i Ribollita – vilket den också är.

 

SEK 45,00

Visa produkten
Snart på lager!
Bladkål portugisisk - Galega de folhas lisas

Bladkål portugisisk - Galega de folhas lisas

VXO 35/11


En magnifik kål som används i portugisiska nationalrätten Caldo Verde. Kål på portugisiska är couve och denna portugisiska kål är annorlunda än andra kålsorter i och med att den får massor av stora, mjuka blad.

SEK 39,00

Visa produkten

Savoykål SAN MICHELE

VXO 33/15


Savoykål San Michele – en italiensk kultursort från Lombardiet med lite skrynkliga blad, mild nötig smak och en historia som värmer lika mycket som kålen själv.

SEK 35,00

Visa produkten

KÅLTIPS!

Plantera tomatplantor i kålrabatten och undgå kålfjärilar! Inom biodynamisk odling finns det lite knep att prova. För att undgår kålfjärilar kan man plantera tomatplantor mellan kålplantorna och de sidoskott man har tjuvat på högväxande tomatplantor lägger man i kålrabatten. Man kan även göra en 24-timmars infusion av brännässlor som man sedan sprayar på kålplantorna, 3 gånger med ett par timmars mellanrum.

Snabb odlingsguide för alla kålälskade sorter

Såtid

  • Inomhus: mars–april

  • Utplantering: maj–juni

  • Direktsådd: möjlig för snabbare bladkål (som minestra nera och spigariello) juni–juli

Sådjup

  • 1 cm för alla kålväxter.

Avstånd

  • Svartkål / minestra nera: 40–50 cm

  • Spigariello: 30–40 cm

  • Broccoli: 40–50 cm

  • Ju luftigare, desto friskare plantor.

Jord & läge

  • Näringsrik jord, gärna med kompost.

  • Full sol ger bäst smak och fina, fasta blad.

Vattning

  • Regelbunden vattning – kålväxter hatar torka.

  • Hellre rejält och sällan än lite och ofta.

Skördetips

  • Plocka bort nedersta bladen på svartkål och minestra nera löpande.

  • Spigariello: skörda skotten innan blomning – men lämna kvar plantan för fortsatta skördar.

  • Broccoli: skär mittbuketten först, sidobuketter fortsätter sedan i veckor.

Extra proffstips

  • Täck med kålnät direkt vid utplantering – annars bjuder du kålfjärilen på buffé.

  • Gödselvattna var 3–4 vecka.

  • Kål blir sötare efter en kylig natt.