Anthriscus cerefolium
Körvel – den franska våren i örtagården
I Frankrike har körvel, cerfeuil, alltid haft en särställning. Den tillhör de berömda Fines Herbes – de finaste örterna i det klassiska köket – tillsammans med persilja, gräslök och dragon. Där basilikan förför och rosmarinen ropar, viskar körvel – diskret, grön och full av elegans.
Smaken är mild men ändå komplex: en blandning av anis, vitlök och vårgrönt. Franska kockar lärde sig tidigt att den inte tål hetta. Körvel tillsätts i sista ögonblicket, strax innan servering, så att den bara nuddar den varma såsen eller omeletten och frigör sin flyktiga arom.
Körvel har alltid förknippats med vårens ankomst. Förr i tiden såddes den så snart jorden tinade, ofta i köksträdgårdens skuggiga hörn. De första späda bladen användes till vårsoppor och i omelett aux fines herbes – ett säkert tecken på att vintern var över.
Det finns en gammal fransk ordspråksliknelse som säger att “körvel är den första och sista smaken av våren.”
Och det stämmer. Sås tidigt, skördas tidigt – en kort, flyktig romans i örtagården, men oförglömlig i smaken.
I din trädgård trivs körvel bäst i svalt läge och lätt, fuktig jord. Så direkt på plats, skörda ofta, och låt några plantor gå i blom.
Att odla körvel är som att bjuda in en bit av Frankrike i köksträdgården: subtil, väldoftande och oändligt elegant.
Körvel är en riktig sommarört. Smaken påminner om blandning av anisfrö och persilja och används i allmänhet tillsammans med olika sommargrönsaker som ärtor, bondbönor och fagiolini (späda gröna bönor). Körvelsoppa i sig är en sommardelikatess men körvel med sin aromatiska anissmak förhöjer också smaken på andra somriga grönsakssoppor. Körvel ska liksom persilja alltid tillsättas i slutet av tillagningen - annars förlorar den sin smak.
Körvel är en av de mest attraktiva och delikata kryddväxterna och en viktig ingrediens i franska kryddblandningen aux fine herbes och ravigote-såser
Körvelsmaken påminner lite om anis och passar utmärkt till ägg, fisk och kyckling. Körvel ska tillsättas i slutet av tillagningen för bästa smak. Körvel skall ätas färsk direkt från plantan och är därför ett måste i varje kryddträdgård.
Körvelplantan blir ca 50 cm hög med stora vita blomställningar. Så direkt på växtplatsen (sådjup 1 cm) eller förgro inomhus och utplantera (20x20 cm) sent på våren eller början på sommaren.
Lättodlad och kan även sås inomhus i kruka.
Så maj-oktober.
Körvel är lättodlad och en perfekt kryddväxt för sommarens körvelsoppa, sallader, fiskrätter och potatisrätter. Här i vår egen köksträdgård.
Körvel används ofta i ex. Frankrike i olika mixsallader som en somrig och "ettrig" smakbrytning. Här är ex. vår Nice-mixsallat (se ekologiska fröer) där just körvel finns med.
I den klassiska franska kryddmixen fines herbes ingår körvel, fransk dragon, persilja och gräslök.