Persilja GIGANTE DI NAPOLI - STORPACK

Persilja GIGANTE DI NAPOLI - STORPACK

SEK 35,00


Artikelnr. VXO 108/2
st

Petroselinum crispum var. neapolitanum

Persilja Gigante di Napoli – stor, stolt och full av smak

Det finns persilja – och så finns det Gigante di Napoli, drottningen av alla persiljor.
Från de soliga kullarna kring Neapel kommer denna italienska storbladiga sort, älskad av kockar, mormödrar och varje människa med en mortel och en dröm om Italien.

Bladen är stora, platta och intensivt gröna med en frisk, aromatisk smak som får allt från pasta till fisk, sallader och soppor att sjunga. Den är mildare än krusbladig persilja, men så mycket mer uttrycksfull – som en italiensk skådespelerska i köket. 

“Gigante di Napoli talar inte – hon gestikulerar med doft.” 

Odling:
Så direkt på friland när jorden värmts, eller förkultivera inomhus i april. Gror långsamt – men belönar tålmodiga odlare med en rik, aromatisk skörd hela sommaren. Trivs i sol till halvskugga, gärna i fuktig, näringsrik jord.

Ursprung: Kampanien, Italien
Smakprofil: Frisk, örtig, kraftig med citrusfrisk ton
Typ: Storbladig persilja (Petroselinum crispum var. neapolitanum)

I Neapels trånga gränder doftar det alltid något grönt. Ofta är det persilja – den där som sticker upp ur varje blomlåda och varje köksträdgård, lika självklar som basilikan men med mer temperament. Gigante di Napoli är den klassiska italienska persiljan, men i större, mustigare och mer livskraftig version. Namnet betyder “Neapels jätte” – och den lever upp till det.

Historik & karaktär

Den här kulturarvssorten har odlats kring Neapel i generationer. Romarna bar persiljekransar för att hålla baksmällan borta (ett påstående värt att testa), medan napolitanska mormödrar påstod att en man som inte åt persilja saknade både smak och karaktär.

Gigante di Napoli ger stora, platta och glansiga blad och kraftiga stjälkar med djupgrön arom. Smaken är fylligare än "vanlig" persilja – frisk, örtig och lite pepprig – utan den metalliska tonen som vissa andra sorter kan få. Den är helt enkelt mer Napoli än nordisk trädgårdsdillighet.

Användning i köket

Den här sorten är kockarnas favorit i Italien, just för sin kraftiga smak och tålighet mot värme. Använd den till:

  • Italiensk salsa verde – den gröna såsen till fisk, kött och grönsaker

  • Persiljepesto – mixa med olivolja, vitlök, nötter och parmesan

  • Som topping på färskpotatis, grillade grönsaker eller nybakad focaccia

  • I smör, i vinaigrette, i bröddeg – eller bara grovhackad över allt som mår bra av lite grön kärlek

Ett knep: gör som napolitanarna och frys in den i olivolja – så har du sommarens smak hela vintern.

Odling & tips

Persilja är tålig, men långsam i starten – lite som en italiensk nonna som vill ha sitt morgonkaffe först. Så grunt (ca 1 cm), håll jorden fuktig och ha tålamod: groddningen tar upp till tre veckor.
När plantan väl har vaknat växer den kraftigt och ger skörd långt in på hösten.

  • Såtid: mars–juli (eller höstså för tidig vårskörd)

  • Läge: sol eller halvskugga

  • Jord: näringsrik, lätt fuktig men väldränerad

  • Livscykel: tvåårig (blommar år två, men bladen bäst år ett)

  • Tips: täck över på vintern så överlever den i milda zoner

Och ja – låt gärna någon planta gå i blom. De små, skira blommorna lockar bin och fjärilar och får hela köksträdgården att sjunga italienskt.

Mamie Colettes knep

“Hacka aldrig persiljan med metall – den blir ledsen”, säger Mamie Colette. “Klipp den med sax, som hår på en flicka.”
Och visst – smakar den bättre då? Det vet bara hon. Men det låter förtjusande sant.

Kort sagt:
Gigante di Napoli är persiljan som tar plats, doftar sol och lämnar kvar en antydan av Medelhavet i varje tugga.
Stora blad. Stor smak. Stor personlighet.

 


Kunder som har köpt denna produkt har också köpt