Gräslök Bellarisa – Demetercertifierade fröer
Frönyhet i vårt ekologiska sortiment!
En liten lök med lång historia – och oändligt många recept…
Historik & kuriosa – från klosterträdgårdar till din köksbänk
Gräslök odlades redan i de medeltida klosterträdgårdarna – inte bara för smaken, utan för att munkarna påstod att den “stärkte själen och synen”.
I Frankrike kallades den ciboulette, ett ord som fortfarande viskar om vår, omeletter och franska mormödrar som klipper den direkt över salladen. I Skandinavien har den varit en av våra trognaste köksväxter i hundratals år – alltid först upp på våren, alltid sist att ge upp på hösten.
Sorten Bellarisa är en modern biodynamisk pärla:
• extra kraftig smak
• fin, slank bladform
• snabbväxande och härdig
• perfekt för kruka, rabatt, köksträdgård – ja, allt utom fickan
Odling – enklare än att koka ett ägg
-
Sås tidigt inomhus eller direkt på friland när jorden går att jobba med.
-
Älskar sol men nöjer sig gärna med halvskugga.
-
Vill ha en någorlunda mullrik jord, men förlåter dig om den inte är perfekt.
-
Klipp ofta! Ju mer du skördar, desto mer växer den.
-
Dela tuvan vart tredje år – så blir den både glad och vacker.
Och ja – Bellarisa är perenn så den kommer tillbaka varje år, bara lite lyxigare.
Recepttips – hur mycket gott kan man egentligen göra med gräslök?
Mer än du tror. Mycket mer.
Fransk omelett med gräslök & chèvre
Vispa tre ägg, en skvätt grädde, salt och peppar. Stek långsamt och krämigt.
Strö över massor av finhackad Bellarisa och smulad getost.
Voilà – frukost som på en liten bistro.
Potatis- & gräslökssallad
Kokt potatis + crème fraîche + dijonsenap + citronskal + Bellarisa.
Sommar i en skål. Passar lika bra till grillat som till picknick.
Gräslökssmör
Mjukt smör, havssalt, pressad citron och rejält med finhackad gräslök.
Perfekt till baguette, fisk eller nyskördade primörer.
Gurksallad à la maison’
Tunna gurkskivor, vitvinsvinäger, lite socker och… just det… gräslök.
Enkelt, friskt, oemotståndligt.
Ägg i alla former
Hårdkokta, pocherade, löskokta – det finns inga ägg som inte blir lyckligare av gräslök.
Vårens gräslöksmajonnäs
Rör finhackad gräslök i din bästa majonnäs.
Servera till sparris, rostad potatis eller fiskkakor.
Soppor!
Kalla soppor, varma soppor, potatis- & purjolökssoppa – toppa med Bellarisa och det blir automatiskt en fransk vårdag i skålen.
Fromage blanc med gräslök
Den franska klassikern: färskost, gräslök, salt, peppar.
Ät med rostat lantbröd eller som dip till råa grönsaker.
Vegetariska “biffar” med gröna örter
Blanda kokt hirs, rivna grönsaker, riven ost och massor av gräslök.
Stek gyllene. Servera med yoghurtsås med… ja, du vet.
Frys in gräslök för vintern
Klipp, frys in i små burkar eller iskuber – och ha Bellarisa-smak året runt.