Web
Analytics Made Easy - StatCounter

KAPRISPLANTA

Kapris (capparis spinosa)

Det latinska namnet på kapris är Capparis spinosa och plantan är en liten buske med långa hängande grenar. Plantan växer typiskt mot klippor och bergsväggar där de långa grenarna får hänga fritt. En kund berättade för mig att han varit i Sicilien och sett odlingar och där klippte de ner plantorna helt över vintern för att främja produktionen inför nästkommande säsong. Ute i det fria blommar kaprisen hela sommaren om förhållandena är optimala. I slutet av sommaren intensifieras blomningen för att sedan avta mot hösten. Det rekommenderas att plantan ställs i full sol eller minst halvskugga och lä om den växer på lite kallare områden. Plantan går i dvala under årets kalla månader.

På våren återupptar plantan sin aktivitet och blomstrar igen. Den blommar hela sommaren om förhållanden är goda. I slutet på sommaren intensifieras blomstringen och avtar successivt tills det blir höst. Plantan är väldigt tålig och utmärkt att odla här i Skandinavien i ett soligt fönster. 
Kapris är en aromatisk planta och medicinalväxt. Från plantan äter man de aromatiska blomknopparna som kapris och ibland de större kaprisbären. I hälsokost används barken från plantans rot. Den har verksamma ämnen som har vattendrivande egenskaper och skyddar blodkärlen. Den kan användas mot gikt m.m. Kapris som har varit använd inom gastronomin i århundraden plockas när de är stänga och läggs i salt eller vinäger. Kapris ger maten arom och passar till kött, fisk och pasta.

 

Plantan är en liten buske med flata eller hängande grenar. Även om plantan typiskt växer mot klippor kan den odlas i krukor inomhus eller på en solig och varm terrass eller balkong. Vattnas moderat. Blommar från maj till oktober.

 Kaprisbär som också kallas stora kapris smakar som vanliga kapris men är lite mildare i smaken. De används oftast som tapas, till fisk eller i sallader.Det latinska namnet på kapris är Capparis spinosa och plantan är en liten buske med långa hängande grenar. Plantan växer typiskt mot klippor och bergsväggar där de långa grenarna får hänga fritt