Rucola coltivata sel. SAETTA

Rucola coltivata sel. SAETTA

SEK 49,00


Artikelnr. DBOS 115/6
st

Rucola Saetta – blixtsnabb, pepprig och lite kaxig

(Eruca sativa Mill.)

Saetta betyder blixt på italienska – och ja, den här rucolan lever verkligen upp till sitt namn. Det här är rucolan som inte funderar så länge utan bara kör! Så, växer, skördas. I ett rasande tempo.

Smaken? Fantastisk. Klassisk coltivata men med ett extra sting – pepprig och aromatisk, nästan som rucola selvatica, fast utan att bli för vass. En rucola som vågar ta plats men ändå är charmig nog att äta i stora nävar.

Rucola har odlats ända sedan romartiden och italienarna vet exakt hur den ska användas: i sallader, på pizza i sista minuten, på en macka med olivolja och flingsalt – eller bara rätt ner i munnen, direkt från landet.

Och så lite kuriosa, förstås:
På den italienska ön Ischia gör man en lokal likör på öns rucola. Den kallas "rucolino" Ja, du läste rätt. Rucola som likör. Italien, alltså. 

Odla Saetta – snabbare än du hinner säga “pizza bianca”

Rucola Saetta är lättodlad, snabb och generös och perfekt både i trädgårdsland, pallkrage och kruka på balkongen.

Läge:
Trivs i sol till halvskugga. Lite svalare temperaturer ger bäst smak.

Jord:
Lätt, lucker och näringsrik jord med bra dränering. Rucola gillar inte blöta fötter.

Sådd:
Direktså i omgångar från tidig vår till sensommar. Så grunt (1–2 cm). Vill du tjuvstarta – förkultivera några veckor innan utplantering.

Vattning:
Håll jorden jämnt fuktig. Torka = bitter smak. Lagom är bäst.

Skörd:
Redan när bladen är 5–10 cm kan du börja skörda. Klipp de yttre bladen och låt mitten växa vidare – då får du  skörd efter skörd.

Temperatur:
Trivs bäst i 10–20 °C. Vid värme blommar den gärna – men lugn, blommorna är ätbara och vackra.

Extra bonus:
Tål lätt frost – perfekt för vår och höst.

I köket

Saetta passar till:

Sallader med citron och olivolja

Pizza (lägg på efter gräddning!)

Smörgåsar, focaccia, bruschetta

Pasta, risotto – eller som snabb garnering

Eller bara: Rucola + olivolja + flingsalt = klart
 

Detta är rucolan för dig som vill ha snabb belöning, mycket smak och lite italiensk dramatik i odlingen.
En blixt i köksträdgården – helt enkelt.


Kunder som har köpt denna produkt har också köpt

Chili SIPKA ZITRONEN - Demeter-certifierade fröer

CA13


Den här glada, solgula chilin beter sig som en sydfransk sommardag: tidig, generös och full av aromer. Frukterna – små gyllene "pilar" på 7 cm – bjuder på lagom hetta och en frisk doft av citronzest. Utmärkt att torka till gult chilipulver som lyser upp både kök och humör.

 

SEK 45,00

Visa produkten

Tomat SAINT PIERRE

DBO 106/41


ODLA-LA! Det här är tomaten som fått fransmän att tappa förklädet av ren förälskelse sedan 1800-talet. Saint Pierre föddes i trädgårdar kring Paris, långt innan tomaten blev mode i matidningar. Den är köttig, röd som en mogen Bordeaux och doftar lätt av solsken och söndagslunch.

SEK 35,00

Visa produkten