Paprika CRISTAL

Paprika CRISTAL

SEK 49,00


Artikelnr. SHBN1147
st

Pimiento del Cristal – paprikan som smälter i munnen (och hjärtat)

Om chili är dramatikern och paprika är den vänliga grannen, då är Cristal den eleganta filmstjärnan i rött som glider in sent, vinkar diskret – och stjäl hela scenen.
Den är inte het, men smälter så mjukt på tungan att man undrar om någon glömt Photoshoppa verkligheten.

Pimiento del Cristal är en gammal, högt älskad baskisk specialitet – tunnhudad, intensiv och nästan larvigt lyxig i smaken. När du rostar den blir skinnet så tunt att det lossnar i ett enda pffff och fruktköttet smälter likt tomatsås från himlen. Detta är paprikan som stjärnkockarna bråkar om i Spanien.

Mild eller het?

Den är mild. Extremt mild. 
Het? Aldrig. Det är snarare en silkeslen, fruktig sötma som är dess superkraft.

Kuriosa som gör dig till festens paprikaexpert

• I Navarra kallas den “paprikan som inte behöver tänder” eftersom fruktköttet är så mjukt att även 95-åriga farbröder kan njuta av den.
• I Baskien rostas den helst över öppen eld, skalas för hand och konserveras som en delikatess i små glasburkar.
• I spanska tävlingar rankas den ofta över Piquillo de Lodosa – vilket nästan räknas som kätteri i paprika-Sverige.
• Kockar beskriver den som “den paprikan som får olivoljan att sjunga”.

Odling – så får du filmstjärnan att trivas även i Sverige

Sådd

• Så februari-april inomhus i värme (22–26°C).
• Fröerna är ofta lite långsamma – ge dem tålamod och ljus.
• Flytta upp i större kruka när plantan fått 2–4 riktiga blad.

Utplantering

• Ut när nattemperaturen är över 10 grader minst! 
• Gärna i växthus, men en varm sydvägg funkar förvånansvärt bra.
• Precis som andra finpaprikor älskar den stora krukor med riklig jord.

Vatten & näring

• Vattna jämnt – inte för blött.
• Gödsel som till tomat funkar utmärkt.
• För mycket kväve = mycket blad, få frukter (och det vill vi inte).

Mognad & skörd

• Ger långa, eleganta frukter som går från grönt → intensivt rött.
• Skörda när den är röd för max arom och sötma.
• Perfekt att rosta hela: lägg varm paprika i en skål och täck med handduk – skinnet lossnar som en dröm.

Matkultur & användning – varför Spanien dyrkar denna paprika

• Rostad, skalad och marinerad i olivolja & vitlök – ren poesi.
• På grillen: 3 minuter per sida, färdigt.
• I sallader, tapenade, pintxos och fyllningar.
• Som topping på baguetter med ost och grillad zucchini (din ODLA-LA!-publik kommer svimma).
• I såser – tänk röd sammetslen paprika-kräm.

I Navarra säger man:
"En Cristal per dag håller dålig matlagning borta.”Det stämmer skrämmande ofta. 

Fakta – Pimiento del Cristal i snabbversion

Art: Capsicum annuum
Härkomst: Navarra & Baskien, norra Spanien
Styrka: 0/10 (mild)
Kännetecken: Tunnt skal, smältande fruktkött, intensiv sötma
Typ: Gourmetpaprika / rostad delikatess
Bäst till: Grill, tapas, rostad paprika, burkinläggningar, finmat

Våra förpackningar innehåller hela 1 gram paprikafröer. Fröer producerade i Spanien.


Kunder som har köpt denna produkt har också köpt

Spenat ANDHALÙ

VXO 127/19


Andhalù r en italiensk sommarsort från Franchi  –  för dig som vill odla spenat även när värmen kommer.

SEK 35,00

Visa produkten