Nyhet
Basilika ITALIANO CLASSICO (EX. GENOVESE)

Basilika ITALIANO CLASSICO (EX. GENOVESE)

SEK 28,00


Artikelnr. VXO 13/2
st

Basilika Italiano Classico – den sanna drottningen av basilika

Historik & ursprung
Basilikan har odlats i tusentals år, från Indien och Persien till Egypten och Romarriket. Men det är i Ligurien, på de soliga sluttningarna runt Genova, som basilikan fann sitt verkliga hem. Här utvecklades den klassiska Genovese-basilikan, känd för sina små, mörkgröna och kupolformade blad med en intensiv men balanserad arom.

År 2005 fick Genovese-basilikan skyddad ursprungsbeteckning (DOP – Denominazione di Origine Protetta) inom EU. Det betyder att endast basilika odlad i det avgränsade området i Ligurien får säljas som Basilico Genovese DOP. Utanför detta område används i stället namn som Italiano Classico – en ärlig hyllning till ursprunget, men utan att bryta mot de strikta ursprungsskyddade reglerna.

Smak & användning
Italiano Classico har en djup, söt och kryddig basilika-arom, utan den aningen peppriga smak som många andra basilikatyper kan ha. Den klassiska basilikan används framför allt i:

  • Pesto alla Genovese – där basilikan, pinjenötter, vitlök, parmesan, pecorino och olivolja möts i en krämig symfoni.

  • Caprese – med solmogna tomater, mozzarella och en skvätt olivolja.

  • Pasta, pizza, färska sommarsallader eller bara ett par blad över en tomatsås gör underverk.

Kuriosa

  • Basilikan ansågs i antikens Grekland som en kunglig ört – namnet kommer från grekiskans basileus (kung).

  • I medeltidens Italien användes basilika som kärlekssymbol; man sa att en kvinna som placerade en basilika-kruka på sin balkong visade att hon var redo att ta emot friare.

  • På 1800-talet skickades basilika från Ligurien till London och Paris där den odlades i växthus för överklassens middagar.

Odlingsanvisning

  • Sådd: Direktså inomhus från mars–april i små krukor. Basilika vill ha värme för att gro (20–25 °C).

  • Utplantering: När jorden utomhus är varm, minst 15 °C, kan plantorna flyttas ut på balkong eller terrass om man vill. Basilika älskar soliga, skyddade lägen.

  • Jord: Näringsrik, väldränerad jord med jämn fuktighet. Basilikan hatar att torka ut – men ogillar också att stå blött.

  • Skörd: Plocka regelbundet toppskotten för att främja buskigare växt. Låt aldrig plantan gå i blom om du vill behålla den bästa smaken.

  • Tips: Plantera gärna flera små omgångar under sommaren – basilika ger störst skörd när den hålls ung och frodig.

Visste du att…?
Det sägs att den bästa peston i Ligurien görs med basilika som skördats före kl. 11 på morgonen – innan solen hunnit bränna bort de flyktiga oljorna i bladen.

Med Basilika Italiano Classico odlar du alltså inte bara en ört – du bjuder in till en smakresa direkt till Liguriens soliga terrasser och till hjärtat av Italiens matkultur.