Zucchiniblommor – Medelhavets mest förföriska delikatess
Det finns blommor som doftar gott.
Det finns blommor som är vackra.
Och så finns zucchiniblommor – de gyllengula, sammetsmjuka små underverken som italienarna nästan sjunger om och fransmännen viskar om i köket som om de vore en hemlighet man inte delar med vem som helst.
Det här är blomman som gör att kockar tappar fattningen, mormödrar blir sentimentala och varje köksträdgård plötsligt känns som en liten trattoria i Bologna eller en bistrot i Nice.
Och du?
Du har hittat sorten.
Den klassiska, professionella, mästerliga sorten som producerar massor av hanblommor på långa, vackra stjälkar – precis det man vill ha för att steka, fylla, fritera och dekorera allt som behöver förgyllas
Kuriosa – visste du att…
-
I Italien säljs zucchiniblommor i små påsar på marknaden – de räknas som ”dagens färskaste lyx”.
-
Fransmännen kallar dem fleurs de courgette och använder dem i friterade blomfritters, i soppor och som ätbar drömgarnityr.
-
Hanblommor är de man plockar till matlagning. Honblommor bär frukt – låt gärna några sitta kvar.
-
Denna sort producerar majoriteten hanblommor, vilket gör den perfekt för dig som vill frossa i blommor.
-
De är så känsliga att de traditionellt skördas i gryningen, medan de ännu är svala, spänstiga och helt öppna.
Så skördar du blommor – som en äkta italiensk blomsterkock
-
Skörda tidigt på morgonen, innan solen hunnit värma upp dem.
-
Vrid försiktigt av blomman vid basen.
-
Ta bort det lilla innandömet (ståndaren) – det är lätt gjort.
-
Snegla in i blomman – ibland gömmer sig en sömnig liten insekt där inne.
-
Nu är blomman redo för köket. Och du kommer känna dig som en stjärnkock.
Odla zucchiniblommor – lätt som en sommarmorgon
Den här sorten är den absoluta favoriten bland kockar och odlare eftersom den:
är lättodlar och producerar massor av stora, vackra blommor
ger både blomma OCH frukt
trivs i vanlig god trädgårdsjord
är perfekt för köksträdgård, pallkrage och potager
Läget ska vara soligt, jorden mullrik och vattningen jämn.
Plantan är vacker, frodig och blir snabbt en av köksträdgårdens stjärnor.
Kulinarisk inspiration – blomman som kan allt
Fiori di zucca fritti – klassikern
Fyll blomman med ricotta, citronzest, basilika.
Doppa i en lätt frityrsmet (med italiensk öl) och fritera tills den bara precis blir gyllene.
Detta är himmel i blomform.
Provençalsk blomsterfrittata
Stek zucchiniblommor med lök, timjan och lite vitlök.
Häll över vispade ägg.
En liten sommaräng i stekpannan.
Zucchiniblomma på pizzan
Lägg några blommor på en vit pizza med mozzarella och citronskal.
Så gott att det nästan känns olagligt.
Blommor som garnityr
Lägg dem råa på sallader, soppor, grillspett eller pastan du älskar mest.
De gör allt vackrare – som små solstrålar på tallriken.
Faktaruta: Zucchiniblommor – klassisk Medelhavssort
Typ: Specialsort för riklig blomproduktion
Blommor: Stora hanblommor på långa stjälkar
Frukter: Få men fina honfrukter (bonus!)
Användning: Fyllda, stekta, friterade, råa, garnering
Smak: Mild, blommig, delikat
Odlingssvårighet: Mycket lättodlad
Innehåll: Ca 3 gram fröer per förpackning