Tomat COSTOLUTO FIORENTINO (Franchi)

Tomat COSTOLUTO FIORENTINO (Franchi)

SEK 35,00


Artikelnr. VXO 106/18
st

Costoluto Fiorentino – den italienska divan i tomatriket

Om tomater hade personligheter skulle Costoluto Fiorentino vara Sophia Loren i grönsaksform. Rund, generös och med de där djupa vecken som vittnar om ett liv i solen och ett visst mått av självförtroende.

Denna tomaten föddes i Florens – där mat, konst och passion är svåra att skilja åt – och har sedan dess varit kökets självklara mittpunkt.
Köttig, saftig, intensivt röd och full av smak. En tomat med temperament, redo att kasta sig ner i en pappa al pomodoro eller glänsa på en bruschetta med olivolja, vitlök och nymalen svartpeppar.

Men glöm inte: Costoluto Fiorentino är en obestämd, vilket betyder att den växer som om den tänkte ta över hela köksträdgården. Ge den stöd, kärlek – och en sax. Tjuva flitigt mellan bladen, annars förvandlas allt  snabbt till ett toskanskt trassel.

Odlingstips:

  • Så i februari–april, gärna i värme (20–25 °C).

  • Plantera djupt när plantan fått 3–4 riktiga blad.

  • Ställ plantorna soligt och varmt – de vill ha det som hemma i Toscana.

  • Vattna i jorden, inte på bladen. Tomater gillar inte dusch, de gillar terroir.

  • Samplantera gärna med basilika (de är som gjorda för varandra), tagetes, gräslök eller persilja.

Costoluto Fiorentino är inte bara en tomat – det är ett smakminne från Italien, solmoget och obekymrat.
Och när en costoluto mognar på kvisten, glänsande och skrynklig som röd sammet, då vet du: sommaren har fått dialekt.

 

Costoluto Fiorentino – Florens klassiska tomat

Kuriosa & historia

Costoluto Fiorentino är en av de mest älskade toskanska tomaterna, med rötter djupt förankrade i Florens matkultur. Den känns igen på sina kraftigt räfflade, nästan skulpturala frukter som gör varje tomat unik. Den har odlats i generationer och är ett tydligt exempel på Italiens stolta arv av heirloom-tomater. Namnet “costoluto” betyder just “räfflad” – och denna form är lika mycket en del av dess identitet som smaken.

Smak & användning

Frukterna är stora, köttiga och fyllda med intensiv tomatsmak – både söt och fyllig, med en frisk syra som gör den perfekt i klassiska italienska rätter. Skivor av Costoluto Fiorentino är underbara i tomatsallader, på bruschetta eller tillsammans med mozzarella. Den tjocka fruktköttet och aromatiska smaken gör den också idealisk för såser, soppor och långkok.

Odling

Så fröna i mars–april för förkultivering och plantera ut på friland eller i växthus när frostrisken är över. Costoluto Fiorentino trivs i soligt läge och vill ha näringsrik, väldränerad jord. Ge plantorna stadigt stöd – de växer kraftigt och bär rikligt. Från juli till september kan du skörda de djupt röda, räfflade frukterna som blir en prydnad i köksträdgården lika mycket som på tallriken.

Receptidé – Toscansk tomatsås

  • Hacka Costoluto Fiorentino grovt.

  • Stek vitlök och lök i olivolja.

  • Tillsätt tomaterna, en nypa havssalt och färsk basilika.

  • Låt puttra långsamt tills såsen blir tjock och fyllig.
    Servera till färsk pasta eller som bas i en rustik parmigiana.

 

OBS!!! Ca 300 fröer per förpacking. Det är ca 275 fler än hos andra fröfirmor.

 


Kunder som har köpt denna produkt har också köpt

Tomat MARMANDE (Franchi)

VXO 106/25


 Marmande är tomaten som ser ut som den vuxit upp på torget i en liten sydfransk stad, bland ropande fiskhandlare, nybakat bröd och doften av olivolja.

SEK 28,00

Visa produkten

Savoykål SAN MICHELE

VXO 33/15


Savoykål San Michele – en italiensk kultursort från Lombardiet med lite skrynkliga blad, mild nötig smak och en historia som värmer lika mycket som kålen själv.

SEK 35,00

Visa produkten