Costoluto Fiorentino – den italienska divan i tomatriket
Om tomater hade personligheter skulle Costoluto Fiorentino vara Sophia Loren i grönsaksform. Rund, generös och med de där djupa vecken som vittnar om ett liv i solen och ett visst mått av självförtroende.
Denna tomaten föddes i Florens – där mat, konst och passion är svåra att skilja åt – och har sedan dess varit kökets självklara mittpunkt.
Köttig, saftig, intensivt röd och full av smak. En tomat med temperament, redo att kasta sig ner i en pappa al pomodoro eller glänsa på en bruschetta med olivolja, vitlök och nymalen svartpeppar.
Men glöm inte: Costoluto Fiorentino är en obestämd, vilket betyder att den växer som om den tänkte ta över hela köksträdgården. Ge den stöd, kärlek – och en sax. Tjuva flitigt mellan bladen, annars förvandlas allt snabbt till ett toskanskt trassel.
Odlingstips:
-
Så i februari–april, gärna i värme (20–25 °C).
-
Plantera djupt när plantan fått 3–4 riktiga blad.
-
Ställ plantorna soligt och varmt – de vill ha det som hemma i Toscana.
-
Vattna i jorden, inte på bladen. Tomater gillar inte dusch, de gillar terroir.
-
Samplantera gärna med basilika (de är som gjorda för varandra), tagetes, gräslök eller persilja.
Costoluto Fiorentino är inte bara en tomat – det är ett smakminne från Italien, solmoget och obekymrat.
Och när en costoluto mognar på kvisten, glänsande och skrynklig som röd sammet, då vet du: sommaren har fått dialekt.
Costoluto Fiorentino – Florens klassiska tomat
Kuriosa & historia
Costoluto Fiorentino är en av de mest älskade toskanska tomaterna, med rötter djupt förankrade i Florens matkultur. Den känns igen på sina kraftigt räfflade, nästan skulpturala frukter som gör varje tomat unik. Den har odlats i generationer och är ett tydligt exempel på Italiens stolta arv av heirloom-tomater. Namnet “costoluto” betyder just “räfflad” – och denna form är lika mycket en del av dess identitet som smaken.
Smak & användning
Frukterna är stora, köttiga och fyllda med intensiv tomatsmak – både söt och fyllig, med en frisk syra som gör den perfekt i klassiska italienska rätter. Skivor av Costoluto Fiorentino är underbara i tomatsallader, på bruschetta eller tillsammans med mozzarella. Den tjocka fruktköttet och aromatiska smaken gör den också idealisk för såser, soppor och långkok.
Odling
Så fröna i mars–april för förkultivering och plantera ut på friland eller i växthus när frostrisken är över. Costoluto Fiorentino trivs i soligt läge och vill ha näringsrik, väldränerad jord. Ge plantorna stadigt stöd – de växer kraftigt och bär rikligt. Från juli till september kan du skörda de djupt röda, räfflade frukterna som blir en prydnad i köksträdgården lika mycket som på tallriken.
Receptidé – Toscansk tomatsås
-
Hacka Costoluto Fiorentino grovt.
-
Stek vitlök och lök i olivolja.
-
Tillsätt tomaterna, en nypa havssalt och färsk basilika.
-
Låt puttra långsamt tills såsen blir tjock och fyllig.
Servera till färsk pasta eller som bas i en rustik parmigiana.
OBS!!! Ca 300 fröer per förpacking. Det är ca 275 fler än hos andra fröfirmor.