Savoykål SAN MICHELE

Savoykål SAN MICHELE

SEK 35,00


Artikelnr. VXO 33/15
st

Savoykål San Michele

Historia & kuriosa

Savoykål är en av de äldsta kåltyperna i Europa, med ursprung i Alperna och norra Italien. Sorten San Michele bär sitt namn efter Sankt Mikael och har odlats i Lombardiet och Piemonte sedan 1800-talet. Den uppskattades särskilt i italienska klosterkök, där kålen ansågs både närande och helande under vintern.

Kuriosa: I många delar av Italien var savoykålen vinterns grönsak – man sa att “utan kål överlever man inte vintern”. Och i byar kring Milano var just San Michele den sort som serverades under Mikaelidagen i september.

Utseende & egenskaper

’San Michele’ kännetecknas av sina vackert skrynkliga, mörkgröna blad med ljusare nervteckning. Huvudet är löst, men stadigt nog för både långkok och färska sallader. Smaken är mild, nötig och sötare än vanlig vitkål – en riktig delikatesskål.

Odlingstips

  • Sådd: Förkultivera i april–maj, plantera ut i juni. Direktodling är också möjlig från maj.

  • Plats: Näringsrik, fuktighetshållande jord. Trivs bäst i soligt läge.

  • Plantavstånd: 50–60 cm mellan plantorna.

  • Skörd: Från september till december – kålen tål frost och blir ännu sötare efter ett par kalla nätter.

  • Tips: Täck gärna med kålnät mot kålmal och kålfjäril.

Matkultur & recept

I Italien används San Michele både i rustika bondgrytor och i eleganta rätter. Några klassiker:

  • Zuppa di verza e fagioli – savoykålssoppa med vita bönor.

  • Involtini di verza – kåldolmar med ris, örter och ost, typiska för norra Italien.

  • Pizzoccheri alla Valtellina – en pastarätt med savoykål, potatis och ost från Lombardiet.

  • Lätt blancherade blad fungerar också perfekt i en vintersallad med nötter och parmesan.


Kunder som har köpt denna produkt har också köpt